Activiteit

Stad van Straks - De Podcast

Tweewekelijks: elke Dinsdag , 19:30 - 21:30 uur

Stad van Straks is een initiatief van Urban Living Lab Breda dat zich inzet om de mensen in de stad een podium te geven. Mensen die je normaal misschien niet snel hoort maar die wel gehoord zouden moeten worden.

Op 18 mei lanceren we Stad van Straks De Podcast. We maken een serie van drie afleveringen waarin we met studenten in gesprek over thema’s waar zij op dit moment mee te maken hebben. Dit zijn thema’s die al speelden, maar die door corona nog eens extra zijn benadrukt.

In de studio gaat Imke Vaes met studenten uit verschillende niveaus, opleidingen en leerjaren in gesprek om erachter te komen hoe zij omgaan met woningnood, eenzaamheid en hun financiele situatie. Hoe beleven zij dit? Waar lopen ze tegenaan, of zelfs vast? We praten met experts die de thema’s toelichten, die kennis of invloed hebben en perspectief bieden. Hoe kijken Imke en de studio gast daar naar? 

Met dit event willen we meer aandacht creëren voor studenten en de problemen waar zij dagelijks mee worstelen. Daarnaast willen we de mensen die invloed hebben op de oplossing van deze problemen aansporen stappen te gaan ondernemen. 

De afleveringen

18 mei - Studenten en hun positie op de huizenmarkt 
De voorgenoemde financiële situatie zorgt ervoor dat pas afgestudeerden nauwelijks een appartement kunnen huren (laat staan kopen) en regelmatig noodgedwongen terug moeten gaan wonen bij hun ouders. Deze studenten en hun vaardigheden verliezen we als stad. En hoe zit het met het aanbod studentenkamers? Kunnen überhaupt alle studenten, die dat willen, in hun studentenstad gaan wonen?

Luister aflevering 1 via Spotify

2 juni - Eenzaamheid onder studenten 
Door corona lees je het steeds vaker in de media. Studenten zijn eenzaam. Ook speelde dit al vóór de uitbraak van het virus. Als student ga je namelijk naar ieder feestje en spendeer je al je vrije avonden in cafés en clubs. Toch? Maar wat als dat niet zo is, hoor je er dan niet bij? Hoe eenzaam zijn studenten nu sociale contacten enorm worden teruggedrongen door het virus? 

Luister aflevering 2 via Spotify

15 juni - Studenten en hun financiële positie
Door de afschaffing van de basisbeurs is studeren een stuk duurder geworden voor studenten. Veel studenten studeren af met een enorme studieschuld.  Daarbij komt dat er door corona veel bijbaantjes niet meer mogelijk zijn. Wat doet dit met de toekomstkansen voor deze groep mensen en wat zijn de mentale gevolgen van financiële stress? Hoe ervaren de studenten dit zelf?

Kosten
Gratis

Gestart op di 18 mei 2021. Beëindigd wo 16 juni 2021

Illustration
 
Deel dit: