Blogpost

Hoe stuur je jouw bedrijf op de bijdrage aan ‘het algemene belang’?

Geplaatst op 7 maart 2021, 09:42 uur

Bent u al bezig met de Global Goals/ Sustainable Development Goals 2030?
Dan is de Common Good Balans een instrument die dat integraal zichtbaar maakt.

Steeds meer mensen voelen de verantwoordelijkheid voor een eerlijke en duurzame wereld. Zij willen ook werken in organisaties die hieraan bijdragen. Op nationaal niveau neemt de aandacht voor Brede Welvaart toe, de planbureaus komen sinds kort met de monitoring op regionaal niveau. In Brabant is Eindhoven de eerste regio waarvoor dit is uitgewerkt. Internationaal loopt Nederland achter. Landen als Nieuw-Zeeland, Finland en Schotland richten hun economie op welzijn en niet langer vooral op welvaart.

Organisaties/bedrijven en ook steden en regio’s herkennen de druk vanuit de samenleving en de wensen van de (potentiële) medewerkers, klanten, leveranciers en inwoners. Zij onderzoeken hoe zij aan waarden georiënteerde doelstellingen kunnen werken in de dialoog met deze stakeholders.

De burgerbeweging rond Economy for the Common Good (ECG) startte in 2010 in Oostenrijk en verspreidde zich daarna snel naar andere landen. De beweging is divers, wat wordt weerspiegeld in de structuur: local Chapters en Verenigingen, Hubs, Bedrijven en Ambassadeurs.

Local Chapter Ware Winst Brabant zet zich in om het idee van ECG in alle sectoren van de samenleving te implementeren. Het doel is om het model verder te ontwikkelen in een participatief, democratisch en open proces, zodanig dat het daadwerkelijk een goed leven voor iedereen mogelijk maakt - hier en elders, nu en in de toekomst, voor mens, dier en natuur. De kern hiervan is de Gemene Goed Balans.

Economy for the common good (ECG) biedt een integraal kader om de impact van organisaties/bedrijven in beeld te brengen. Het instrument, de gemene goed matrix, maakt integraal meten van impact mogelijk (ecologisch, sociaal, economisch). De matrix is ook een waardengedreven organisatiescan en biedt de mogelijkheid om gericht te sturen op verbeteringen.

Ware Winst Brabant, de regionale hub, biedt op donderdag 18 maart online twee workshops aan, die zowel gezamenlijk als ook afzonderlijk te volgen zijn.

Workshop1: Introductie Economy of the Common Good (ECG)
Workshop2: ECG en jouw bedrijf, de quickscan

De workshops zijn onderdeel van de Dutch Hapiness Week.


Illustration
 
Deel dit: