Bericht

Brabantse Voedselverspilling Challenge

Geplaatst op 28 juni 2021, 13:46 uur

De eerste HBO Challenge Voedselverspilling wordt gelanceerd tijdens de Verspillingsvrije Week (7 t/m 13 september). Deze nieuwe challenge voor studenten van Brabantse hogescholen is een initiatief van HAS Hogeschool in samenwerking met Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank.

Partners gezocht

Ben je een opleiding, onderwijsinitiatief, een bedrijf dat een vraagstuk voor wil leggen aan studenten of een organisatie die financieel of met kennis kan ondersteunen? Meld je aan!

Deze challenge wordt georganiseerd i.s.m. met bedrijfsleven voor studenten van Brabantse hogescholen.

Ze gaan vijf maanden aan de slag met real life (bedrijfs)challenges op het gebied van voedselverspilling. Ons doel? Zoveel mogelijk verspilling terugdringen in Brabant door innovatieve oplossingen vanuit studenten. Wil jij hieraan bijdragen of heb je een challenge voor de studenten, lees dan verder!

De studenten en bedrijven die aan de challenge meedoen zullen ondersteund worden door een viertal masterclasses, die inzetten op de state of the art kennis over voedselverspilling, systeem, design en circulair ontwerpmethoden. Studenten kunnen individueel of in teams meedoen, vanuit bestaande onderwijsmodulen of in een nieuwe samenwerking met elkaar. De inzendingen worden eind januari 2022 aangeleverd. In februari 2022 zal een selectie plaatsvinden en de genomineerden worden uitgenodigd op het 12.3 event van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling om te strijden voor de éérste Brabantse Voedselverspillingsaward.

Wij zijn op korte termijn opzoek naar:

  • Brabantse opleidingen die mee willen werken en hun studenten kunnen attenderen/uitnodigen op deze challenge.
  • Brabantse bedrijven die challenges willen aandragen waar de studenten aan kunnen werken (dit kost je circa 20 uur van je tijd voor een pitch en gesprekken met studenten tijdens de masterclasses. Bovendien is het goed te weten dat de uitkomsten van de challenges openbaar zijn.
  • Partners die willen bijdragen aan de challenge op het gebied van kennis, de communicatiekosten of -inzet willen ondersteunen, of andere kosten zoals avondeten tijdens de masterclasses. 

De HBO Challenge Voedselverspilling sluit aan bij het doel van Samen Tegen Voedselverspilling om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen. “We willen hier in Brabant en als HAS aan bijdragen met innovatieve oplossingen van studenten”, vertelt Antien Zuidberg, Lector Design Methoden in Food van HAS Hogeschool en initiatiefnemer van de challenge. 

Voor zowel studenten als bedrijven belooft het een uitdagend en leerzaam traject te worden. “Beide groepen krijgen onder andere vier masterclasses”, vervolgt Antien. “Hierin worden ze bijgespijkerd met de laatste kennis over voedselverspilling én over methoden die ingezet kunnen worden om tot goede oplossingen te komen. Denk hierbij aan systeem thinking, design thinking en circulair ontwerp methoden.” 

Vijf maanden lang gaan studenten van Brabantse HBO-opleidingen aan de slag met bestaande challenges van bedrijven op het gebied van voedselverspilling. Studenten kunnen individueel of in teams meedoen. Vanuit bestaande onderwijsmodules of in een nieuwe samenwerking met elkaar. In januari 2022 moeten de oplossingen voor de challenges worden aangeleverd. 

De beste inzendingen strijden om de Voedselverspillingsaward. In februari 2022 maakt een jury de nominaties bekend. De winnaar van de eerste award wordt gekozen tijdens het jaarlijkse 12.3 event van Samen Tegen Voedselverspilling. 

De HBO Challenge Voedselverspilling is onderdeel van het Circular Food Center, dat mogelijk wordt gemaakt door de Regio Deal Noordoost Brabant. In het Circular Food Center worden onder andere structurele samenwerkingen met onderwijsinstellingen opgebouwd om voedselverspilling aan te pakken. 

Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mail naar Antien Zuidberg:  a.zuidberg@has.nl 

 

Illustration
 
Deel dit: