Blogpost

Urban Living Lab Junior: Co-creatie in uitvoering

Geplaatst op 13 december 2021, 12:00 uur
Illustration

Hoe tof zou het zijn, als de jeugd van 8-18 jaar betrokken kan worden bij de ontwikkeling van een groen, duurzaam, leefbaar en sociaal Breda?

Hoe tof zou het zijn als zij aan de slag gaan met echte vraagstukken over de toekomst, hun toekomst, de toekomst van de stad?

Eigenlijk, een Urban Living Lab voor kinderen.....

Voor de zomer was de eerste verkenning voor een Urban Living Lab Junior. 

Er is daarna een co-creatie proces gestart vanuit Urban Living Lab Breda. Samen met o.a. Avans Innovative Studio (AIS), Curio, Gemeente Breda, BS De Fontein, BS De Wisselaar, De Uitvindfabriek, Avans Hogeschool, Nieuwe Veste, Blue Turtles Development, OKBA, Edux, Ontdek je Talent, Pakhuis B en studenten (Social Work en AIS) is er gewerkt naar een eerste concretisering.

In de week van 9 t/m 13 mei gaan kinderen van de verschillende basisscholen samen in gemixte teams onder begeleiding van studenten aan de slag met een echt vraagstuk op 1 van de volgende 4 thema's.

  • GROEN (Gerobotiseerde Stadslandbouw)
  • MENS (Inclusieve Samenleving/Zorgzame Stad)
  • TECHNIEK (Slimme Samenleving)
  • ENERGIE (Energietransitie)

Hoe de week er precies uit gaat komen te zien weten we nog niet, maar de ambities van alle betrokkenen zijn groot. 

Hierbij is ook de hulp ingeroepen van studenten van Avans Innovative Studio.

Studenten hebben hard gewerkt en zijn gekomen met een aantal zeer bruikbare concepten en creatieve werkvormen die goed passen bij de doelgroep, zoals divergeren door middel van het spel landje pik, of een eenvoudige CODC-box voor convergeren. Er is een voorbereidende opdracht gecreëerd om kinderen kennis te laten maken met design thinking. In de opdracht zijn ook Tiktok filmpjes verwerkt voor instructies. Een andere groep had een complete toolbox (Toolkids) ontworpen waarmee kinderen dadelijk mee prototypes kunnen ontwikkelen. Er is ook een spel ontwikkeld waarbij kinderen van de verschillende scholen elkaar beter leren kennen en het gesprek voeren over hun stad.

De komende periode gaat het ULLB Junior-netwerk de week steeds verder vorm en gaan er meer studenten aanhaken bij de organisatie. Er moet nog veel gebeuren maar we zijn goed onderweg!

We zijn nog op zoek naar geschikte opdrachten, partners, sponsoren, locaties.....

Wil je ook een bijdrage leveren? Sluit gerust aan!

Stuur dan een mail naar marcel@urbanlivinglabbreda.nl 

Of blijf op de hoogte via https://urbanlivinglabbreda.nl/webpagina/1081/urban-living-lab-junior

 

Deel dit: