Bericht

Parels voor ’t Zoet

Geplaatst op 25 juni 2022, 10:21 uur
Illustration

Hoe kunnen tijdelijke en duurzame initiatieven een fundament leggen voor een hoogwaardig en permanent stuk Breda? Welke assets geeft de stad, ongevraagd, ‘de tender’ voor ’t Zoet mee om samen invulling te geven aan een levendige, duurzaam en leefbare stad? En hoe zorgen we ervoor dat zachte waarden met op de korte termijn lage verdienpotentieel maar op de lange termijn cruciale bestaansrecht, omarmd worden? Het terrein tegen het stadshart waar tot begin deze eeuw suikerfabriek CSM draaide is nu eigendom van de Gemeente Breda en de Provincie Noord-Brabant .

Met deze vragen gingen Bredanaars, studenten en experts donderdag 23 juni 2022 onder een zinderend zonnetje met elkaar in discussie bij Stek, de relatief regelloze ondernemerszone in het Bredase Havenkwartier. Studenten van Breda University of Applied Sciences en Avans Hogeschool lieten tijdens de daar georganiseerde markt resultaten zien van hun onderzoek naar het circulaire potentieel voor een duurzaam en leefbaar ’t Zoet. Om het debat verder te spekken waren er een proefopstelling van een Farmbot, Food and Future, AmbachtenHUB, Tiny restaurant, de rol en kansen van voedselbossen en Stroomstart, een serious game voor circulaire gebiedsontwikkeling.

In het debat met de vier panelleden (Niels Langenhuizen, Jack Van Haperen, Krista Werner en Jan Jongert) leidde tot deze aanbevelingen voor de overheden:

💡 Wees ambitieus in je circulaire ambitie. Dit is de wijk van de toekomst!
💡 Circulariteit gaat over sociale verbindingen en verduurzaming.
💡 Omarm het potentieel van de stad en zet het in!
💡 Zet in op nieuwe ‘economische’ modellen en stuur op ook op maatschappelijke waarde.

Organisator, de community ‘De Leefbare Stad’ van Urban Living Lab Breda gaat verder met het verzamelen en verbinden van initiatieven in Breda en wil de eerste opbrengst daarvan binnenkort aan de stad aanbieden.

Deel dit: