Bericht

Samenwerkplaats Hoge Vucht?

Geplaatst op 17 oktober 2022, 21:46 uur
Illustration

De Samenwerkplaats Hoge Vucht is Urban Living Lab Breda’s bijdrage om de voorwaarden te creëren voor het gezamenlijke leerproces op het maatschappelijke speelveld. Hiertoe laten we ons inspireren door:

  • Asset Based Community Development, waarbij gemeenschapsontwikkeling start vanuit de kracht van de bewoners en de gemeenschap
  • De ontwikkeling van gemeenschapsgericht leiderschap, waarbij de betrokken overheid, maatschappelijke organisaties als de woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, gezondheidsinstellingen, onderwijs en marktpartijen samen het leiderschap van hun organisaties zo richten dat ze het versterken van de gemeenschap tot uitgangspunt nemen. 

In de Samenwerkplaats richten we ons op: 

1. de dialoog tussen de bewoners zelf, gericht op de ontwikkeling van een ‘wijkagenda’ die door de bewoner gedragen en vanuit  hun kracht gerealiseerd wordt (in leefwereld bewoners). Dat zien we als voorwaarde voor een gelijkwaardige dialoog op het maatschappelijke speelveld. Het wijkgericht werken raakt fundamentele vragen aan de zijde van alle betrokkenen, ook aan de kant van de bewoners. Dit proces van ‘re-subjectivation’ gaat veel tijd vragen en zal vanuit concrete praktijken ontwikkeld moeten worden.

2. Het organiseren van de dialoog tussen de bewoners en de institutionele partijen en hun initiatieven (zowel de reguliere opdracht als in nieuwe programma’s als Verbeter Breda), waarbij we ons vooral richten op de versterking van de stem van de direct betrokken bewoners, op de bijdrage vanuit de leefwereld op het maatschappelijke speelveld. 

3. Waar mogelijk ondersteunen we bewoners bij het ontwikkelen van hun projecten (zoals het community center/bibliotheek)

In het collegejaar 21-22 hebben studenten urban design, mobility, en social innovation met bewoners gewerkt aan het maken van de agenda van de wijk. De bewoners willen vooral aan de slag met een nieuw ontmoetingscentrum/bibliotheek, het groen, wonen en mobiliteit/veiligheid. We hebben voor de informatieverzameling bewoners gesproken op straat, online, in bijeenkomsten zoals in Buurthuis ONS. De deelnemers liepen uiteen van 10 tot ruim 80 jaar!


Rond het groen hebben de studenten een prijsvraag georganiseerd om het vergroenen van de tuinen te stimuleren. De bibliotheek-groep heeft een super succesvolle busbezoek met bewoners, ambtenaren, medewerkers maatschappelijke organisaties en een wethouder georganiseerd naar bibliotheek Permeke in het hart van Antwerpen en naar een cultureel centrum in Baarle Hertog/Antwerpen.

In het collegejaar 22-23 werken op al deze onderwerpen door. In nauwe samenwerking met de nieuwe wijkbeheerder vanuit de gemeente, de vele maatschappelijke organisaties en bewoners gaan we concrete stappen zetten om de leefbaarheid te verbeteren. Op 10 en 11 oktober zijn hiertoe nieuwe stappen gezet. Daar komen de volgende onderwerpen uit naar voren.

Op dit moment zijn drie stagiaires actief van verschillende opleidingen, is een student psychologie van Tilburg University en een student in een tussenjaar aangesloten. Ook werken acht minor studenten aan het zichtbaar maken van de kracht van de bewoners in een festival. 

Mogelijkheden
We kunnen studenten als stagiaire, afstudeerders of projectgroep plaatsen op activiteiten in de Samenwerkplaats Hoge Vucht. Steeds meer concrete vragen dienen zich in de wijk aan. De Samenwerkplaats wil bewoners bij elkaar brengen, bewoners met hun initiatieven ondersteunen, bewoners en maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente bij elkaar brengen. We staan op het punt om ook in de deelwijken van Hoge Vucht aan de slag te gaan: Wisselaar, Biesdonk en Geeren Noord / Geeren Zuid. 

Het gaat om diverse richtingen zonder dat er nu concrete opdrachten liggen:

  • communicatie platform (divers) in de wijk mee versterken
  • ontwikkeling bibliotheek/gemeenschapshuis ondersteunen; oa bijdragen aan haalbaarheidsstudie
  • ontmoetingen van bewoners onder de aandacht brengen en verstevigen
  • voor mei/juni wijkfestival ontwikkelen met bewoners (en wijkplatform)
  • mobiliteit en veiligheid
  • bijdragen aan de ontwikkeling van de wijk economie
  • enzovoort

Heb je interesse, meld je dan aan bij: Ger Pepels; pepels.g@buas.nl

Deel dit: