Bericht

Challenge Bevorderen Leesplezier

Geplaatst op 17 november 2021, 13:29 uur
Illustration

De ontlezing grijpt binnen onze maatschappij stevig om zich heen. Dit heeft grote maatschappelijke gevolgen. Tijd voor de Challenge Leesbevordering die dit najaar plaatsvond in Brabant. 

Pabo Avans (Breda), Fontys Pedagogiek (Tilburg) en het Koning Willem 1 College (KW1C, ‘s-Hertogenbosch) gingen aan de slag met de vraag hoe de bibliotheken en het onderwijs in Brabant samen leesmotivatie van jongeren een boost kunnen geven. Dit in samenwerking met de Brabantse bibliotheken Huis73, Bibliotheek Breda en de Bibliotheek Midden-Brabant. De dagvoorzitter, Oussama Ouali (BUas-student) reisde als razende reporter tussen de locaties en deed verslag.

Aftrap door Özcan Akyol (Eus)
Na een inspirerende bijdrage van Özcan Akyol startten de studenten met het genereren van ideeën om lezen te stimuleren. In ’s-Hertogenbosch werkte een grote groep KW1C-studenten aan nieuwe, creatieve ideeën en concepten. Tegelijkertijd bedachten tweedejaars studenten van de Pabo in Breda, aan de hand van Design Thinking, een persona op wie hun oplossing van toepassing zou kunnen zijn. Er werd hard gewerkt met veel bruikbare ideeën voor klas of bibliotheek als resultaat. Deze werden vervolgens in een Dragon’s Den-format  gepresenteerd aan vierdejaars medestudenten. Ze kregen daarbij tips en tops over onderbouwing en invulling van hun oplossingen. De jury sloot de dag af met de verkiezing van het meest haalbare en innovatieve leesidee. 

Inspirerende workshops voor 250 studenten
We kijken terug op een mooie en inspirerende dag. In Breda was de CDKM Challenge Bevorderen Leesplezier onderdeel van een hele leesbevorderingsdag met bezoek van kinderboekenauteurs Erik van Os en Pieter Koolwijk (winnaar gouden griffel voor Gozert). Zo’n 250 studenten volgden inspirerende workshops over lezen en leesmotivatie die door docenten, medewerkers van Bibliotheek Breda en Cubiss werden gegeven. 

En het blijft natuurlijk niet bij deze ene Challenge. Dit is een startpunt voor een mooie samenwerking rondom het bevorderen van leesplezier onder jongeren in onze steden. Meedoen aan de volgende editie? Mail je interesse naar Marjolein Rojo via citydealkennismaken@breda.nl.

Deel dit: