organisatie

Slimme Samenleving

Netwerkorganisatie

Slimme Samenleving is een community van het Urban Living Lab Breda


Gemeenten willen datagedreven werken om de leefbaarheid, duurzaamheid, vitaliteit en veiligheid te verbeteren. Er zijn momenteel al veel data beschikbaar en met nieuwe technologieën wordt daarnaast dataverzameling in de wijken op grote schaal mogelijk.


Maar, van wie zijn de data? 


"Hoe kan de inwoner van Breda zowel regie en eigenaarschap houden over de data die hij deelt voor de verbetering en vernieuwing van zijn stad, als met het actief delen van de data invloed uitoefenen op het beleid en de plannen van de stad?"


Het overzicht van al deze mogelijkheden is er nog niet. De toenemende behoefte aan data, de huidige centrale organisatiestructuren van data en geavanceerde technologieën zoals artificial intelligence, zijn de aanleiding voor ons om dit project te starten. Rekening houdend met wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming, dringt de vraag zich bovendien op in hoeverre data onbeperkt gebruikt kan en mag worden.  


Stadscommunity


Met een groep inwoners van allerlei leeftijden en met allerlei achtergronden, kennis en ervaring, gaan we opnieuw kijken naar onze data en zoeken we naar een antwoord op de vraag: hoe organiseren we een gezond ecosysteem van eigenaarschap, zeggenschap en waardering van onze data, voor de stad van nu en straks? Tussen maart en juli 2021 organiseren we 4 avondsessies - 1 maart is de eerste. Voor iedereen is dit een leer- ontdek-, en hopelijk ook ontwikkeltraject


Er zijn 3 lectoraten betrokken bij dit programma


1. Lectoraat Nieuwe Economie


2. Lectoraat Datascience & ICT


3. Lectoraat Robotisering & Sensoring


Studenten doen onderzoek vanuit verschillende opleidingen


1. Integrale Veiligheid (Avans Hogeschool)


2. Commerciele Economie (Avans Hogeschool) onderzoekt hoe verdienmodellen eruit zien in decentrale organisatiesystemen. Kunnen inwoners ook gewaardeerd worden voor hun data?  


3. Performatory (BUas) studenten faciliteren de sessies met de Stadscommunity


4. Communicatie (Avans Hogeschool) faciliteren de sessies met de Community Slimme Samenleving


Stip aan de horizon


We staan aan de start van het traject en hebben een stip aan de horizon gezet in 2025. We zouden het tof vinden als Breda dan een succesvol draaiende decentrale community is waarin iedereen invloed heeft op veranderingen die hem of zijn directe omgeving raken.


 


Aansluiten? Dat kan!


Benieuwd naar meer? Interesse om aan te sluiten bij de StadsCommunity? Of wil je op een andere manier meedoen of een bijdrage leveren?


Stuur een mailtje naar stefanie@urbanlivinglabbreda.nl


 

Deel dit: