5 Vragen met Sjoerd de Lange
21 januari 2025
In de rubriek ‘5 vragen met’ houden wij elke week een interview met een medewerker van Urban Living Lab Breda aan de hand van 5 vragen. Deze week is het de beurt aan Sjoerd de Lange.
Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat jouw rol binnen het Urban Living Lab Breda is?
Mijn naam is Sjoerd de Lange. Ik ben nu ruim 24jaar werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs bij Curio in Breda. Voor mijn overstap naar het onderwijs heb ik ruime ervaring opgedaan in de horeca en hospitality sector, onder andere bij de Accor groep, diverse restaurant in binnen- en buitenland en bij het Holland Casino in Breda.Â
Wat ik vooral geweldig vind, is dat er bij Curio jongens en meisjes van zestien jaar starten met hun vervolgopleiding en dat ze na enkele jaren als jonge professionals de maatschappij instappen. Ik zie het als een belangrijke opdracht om ervoor te zorgen dat deze studenten gelukkig en met zelfvertrouwen eigen keuzes kunnen maken. Dat ze de regie hebben over hun eigen toekomst en zo hun weg vinden en dat ze in staat zijn om in een veranderende samenleving te kunnen functioneren. Daarnaast is Leven Lang Ontwikkelen, onderwijs voor volwassenen, een onderdeel van mijn dagelijkse werkzaamheden wat ik samen met een mooie club collega’s aan het uitvoeren en ontwikkelen ben.
Binnen welke projecten ben je het meest actief binnen Urban Living Lab Breda?
Bij het Urban Living Lab Breda werk ik voor het thema inclusieve samenleving en gezondheid samen met diverse collega’s. Persoonlijk kan ik oprecht genieten van andere culturen zeker als het over eten gaat. Dan zie je al snel dat eten een sterk verbindende factor kan zijn. Een mooi voorbeeld is de inzet van leerlingen van de Internationale schakelklas (ISK Breda) bij het project Explore the Culture. Tijdens dit evenement werden er fantastische en smaakvolle gerechten uit 15 landen geserveerd. De gasten waren enorm onder de indruk van de gastvrijheid en de trots van de leerlingen, er ontstonden spontaan mooie gesprekken, verschillen in cultuur en achtergrond vielen weg.
Op welke projecten ben je het meest trots?
Een project waar ik erg trots op ben, is de Smaaktafel. Dit idee is samen met Huub van Caam ontstaan, van Peer2Peer coaching en Lumina Learning. Het concept draait om mensen met elkaar in contact brengen door middel van eten en het faciliteren van betekenisvolle gesprekken.
Het unieke aan de Smaaktafel is dat we gerechten koppelen aan persoonlijkheidseigenschappen. Tijdens de gesprekken ontdekken deelnemers vaak overeenkomsten, lossen ze samen problemen op en ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen. Wat ik vooral leuk vind om te zien is dat mensen een leuke band met elkaar opbouwen. Het is geweldig om te zien hoe je met eten een gesprek op gang kunt brengen en mensen kunt verbinden op een dieper niveau.
Is er een leuke, leerzame of grappige les die je hebt geleerd sinds je betrokken bent bij het Urban Living Lab?
Door leerlingen ISK met studenten Mbo en Hbo te laten samenwerken zie je dat er meer begrip ontstaat voor elkaar. Een van de meest leerzame momenten is wanneer zij hun persoonlijke verhalen delen. Dit opent vaak de deur naar gesprekken die de onderlinge band versterkt en een fijne, open sfeer creëert in de groep.