De Urban Insighters – deel II 

Geschreven door
Geplaatst op

14 februari 2025

Weet je nog? Op 23 januari bruiste de Bühne vol positieve energie, innovatie en inspiratie tijdens Urban Insight. Dit event, dat georganiseerd is door de stagiairs van Urban Living Lab Breda, bracht vernieuwers, creatievelingen en stadmakers samen om hun projecten te presenteren en die van anderen te bewonderen. Het werd een middag vol inzichten, nieuwe connecties en frisse ideeën. Vorige week lichtten we twee digitale projecten van ULLB uit, vandaag is het de beurt aan twee sociale projecten van de Urban Insighters.  

  1. Soepavonden in de Heuvel 

De wijk De Heuvel wordt op papier gezien als een van de aandachtswijken in Breda. In de wijk zit een diverse gemeenschap aan mensen met verschillende achtergronden. Ook zijn een aantal zorginstanties aanwezig in de wijk, zoals voor ouderen en voor mensen met een beperking. Juist door deze verschillen in de wijk ziet Bo van Eechoud, initiatiefnemer en student Social Innovation, mogelijkheden om de mensen in de wijk te verbinden. Dit doet zij samen met Amber Klijn, mede-initiatiefnemer, docent op BUAS en masterstudent Community Development. Een voorbeeld hiervan is het ‘Soepje?’. Dit is een initiatief om bewoners uit de wijk samen te brengen en kennis te maken met het ontmoetingscentrum in de wijk, De Vlieren. Deze avond komt het komende jaar maandelijks terug en wordt gesponsord door de Jumbo uit de wijk.   

Buiten de soepavonden versterken de initiatiefnemers ook het opzetten van het repaircafé in de wijk. Het repaircafé kan een goede tool zijn om de gemeenschap sterker te maken en de bewoners actief te betrekken bij gezamenlijke activiteiten. Daarnaast hopen de initiatiefnemers in de toekomst nog meer activiteiten te organiseren, samen met de wijkbewoners. Met oog op een hechte en inclusieve gemeenschap in De Heuvel. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2025-02-14-at-15.18.59.jpeg

2. Een goed buurtpunt voor Hoge Vucht 

Geert op ’t Hoog, Linn, Theo en Albert, studenten van Evenementen management werkten aan een afstudeerproject gericht op het efficiënter maken van het Buurtpunt voor de inwoners van Hoge Vucht. Het buurtpunt is een centrale plek in de wijk waar bewoners terechtkunnen met vragen over zorg, werk en buurtinitiatieven. Hier kunnen ze informatie krijgen, ondersteuning vinden en deelnemen aan activiteiten die bijdragen aan een sterke gemeenschap. 

Ze merkten dat bewoners behoefte hadden aan een duidelijk aanspreekpunt in de wijk. Waar ze dingen konden delen en vragen. Dit leidde tot frustraties en misverstanden, vooral wanneer afspraken niet werden nagekomen of wanneer bewoners niet wisten bij wie ze terecht konden. 

En zo gingen de studenten op zoek naar manieren om de samenwerking en bereikbaarheid te verbeteren. Het doel was om te ontdekken hoe zij de communicatie met de bewoners konden verbeteren en wachttijden konden verkorten. Een belangrijk probleem was namelijk dat bewoners gefrustreerd raakten door lange wachttijden of door het ontbreken van medewerkers op belangrijke momenten.  

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelden de studenten een nieuw communicatieplan waarin vaste aanspreekpunten werden aangewezen en er beter gecommuniceerd werd over de beschikbare diensten en hulp. Ook werkten ze aan een efficiëntere interne planning, waardoor wachttijden zouden verkorten en medewerkers beter bereikbaar kunnen worden voor de bewoners. Deze verbeteringen zorgen voor meer duidelijkheid, snellere hulp en een prettiger contact tussen bewoners en medewerkers. 

Een bron vol inspiratie 

Urban Insight bracht vernieuwers, makers en denkers samen om te laten zien hoe we onze stad kunnen verbeteren. De gepresenteerde projecten tonen aan dat het niet alleen draait om geld, maar ook om een duurzamer en leefbaarder Breda. Dit event was een moment om kennis te delen en nieuwe ideeën te vertellen, en er is nog veel meer te ontdekken. Urban Insight is er weer in juni, dan zullen we opnieuw onze mooie projecten delen. Houd de agenda dus in de gaten 

Niet gevonden wat je zocht?

Stel jouw vraag

Het laatste nieuws

Alle nieuws items bekijken

Samen bouwen aan de stad van morgen

Kijk hoe jij kunt helpen

Iedereen kan meedoen. Of je nou student bent of onderzoeker, een bedrijf hebt, bij de overheid werkt of een buurtbewoner bent, jouw stem en ideeën zijn mega waardevol. Laten we samen bouwen aan de stad van morgen, waar iedereen thuishoort en zichzelf kan zijn.