Learning Community: leren zonder grenzen
26 maart 2025
Het onderwijs vernieuwt. Van hokjes denken naar co-creëren, en van leren binnen één opleiding naar samenwerken met andere opleidingen. Studenten van vier verschillende opleidingen van hbo en mbo zitten er middenin, bij ULLB’s learning community van de Smaaktafel.
“Het onderwijs zit nog vaak vast in strakke roosters, waardoor er weinig ruimte is voor flexibel samenwerken,” zegt Marcel Kesselring, onderwijsvernieuwer binnen Urban Living Lab Breda. “Binnen de learning community willen we juist loskomen van die hokjes en echt met elkaar leren.”
We zijn bij de learning community van de Smaaktafel. De Smaaktafel is een concept waarbij inwoners en professionals al etende met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke uitdagingen en dromen. Elke woensdagmiddag komen studenten van verschillende opleidingen samen om het concept van de Smaaktafel verder uit te werken. Studenten van opleidingen zoals social work, commerciële economie, bedrijfskunde en ondernemerschap brengen ieder hun eigen ideeën en visie mee, waardoor de Smaaktafel vanuit verschillende perspectieven en disciplines kan groeien. Zo zegt Sabien, afstudeerder bij Urban Living Lab Breda, die zich richt op het vermarkten van de Smaaktafel: “Iedereen kijkt met zijn eigen bril. Bedrijfskunde kijkt naar processen, social work naar verbinding. Daar leer je ontzettend veel van.”
Samen en van elkaar leren
Deze vernieuwende manier van leren biedt studenten de kans om hun vakkennis te combineren met praktijkervaring en samen te werken met andere opleidingen. Het is een aanpak die niet alleen de kennis vergroot, maar ook de sociale en communicatieve vaardigheden van studenten versterkt. Marcel: “Door samen te werken leren studenten niet alleen over hun eigen vak, maar ook over hoe ze hun kennis kunnen toepassen in een bredere maatschappelijke context.”
De samenwerking tussen verschillende disciplines zorgt ervoor dat studenten niet alleen vakkennis opdoen, maar ook leren om flexibel te denken en te reageren op de dynamiek van de groep. Sabien merkt dat de mix van perspectieven haar onderzoek versterkt: “De frisse blikken van mijn medestudenten dagen mij uit om anders te denken en verder te kijken dan alleen mijn eigen onderzoeksvraag.”
Toch is het soms zoeken naar balans. Finn benoemt dat veel studenten vooral gefocust zijn op hun individuele opdracht: “De samenwerking is er wel, maar die mag nog sterker. Wij proberen als social work studenten een verbindende rol te spelen. Het draait niet alleen om het eindresultaat, maar om het proces van samenwerken.”
Een community met toekomst
Hoewel de studenten nu vooral betrokken zijn bij de Smaaktafel, zijn de ambities groter. Marcel ziet mogelijkheden om meerdere learning communities op verschillende plekken in de stad op te starten, waarin studenten samenwerken met ondernemers, de gemeente en bewoners. “We willen bouwen aan iets blijvends. Niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor de stad. De Learning Community is dan ook meer dan alleen een onderwijsmethodiek. Het is een model dat de brug slaat tussen de stad, de scholen en de gemeente.”
Ook Sabien denkt aan de toekomst. Zij onderzoekt hoe de Smaaktafel financieel duurzamer gemaakt kan worden: “Op dit moment zijn we nog afhankelijk van partners zoals de gemeente Breda. Maar ik kijk hoe we ook andere organisaties kunnen betrekken, zodat het project toekomstbestendig wordt.” Dit betekent het vinden van duurzame manieren om het concept uit te breiden, zodat het niet alleen een waardevolle ervaring voor studenten is, maar ook voor de stad en haar bewoners.
Met de groei van de Learning Community hoopt Urban Living Lab Breda een platform te bieden waarop studenten hun kennis en creativiteit kunnen inzetten voor de lange termijn. Het is een visie die verder gaat dan de muren van het klaslokaal en de kracht van samenwerken centraal stelt.