5 VRAGEN MET HUUB VAN CAAMÂ
11 april 2025
In de rubriek ‘5 vragen met’ houden wij een interview met een medewerker van Urban Living Lab Breda aan de hand van 5 vragen. Deze keer is het de beurt aan Yvette Stok.
Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat jouw rol binnen het Urban Living Lab Breda is? Â
Mijn naam is Huub ik ben 51 jaar oud. Ik woon samen met mijn vrouw en drie kinderen in Zundert. De stad waar Vincent van Gogh vandaan komt en waar mijn creativiteit geboren is. In mijn vrije tijd ontwerp ik wagens voor het bloemencorso in september. Mijn creativiteit heb ik doorgevoerd in het sociaal domein en in het onderwijs. Met een werkachtergrond met heftige doelgroepen en als medewerker in de jeugdgevangenis ben ik nu docent bij Curio op de opleiding Social Work en geef ik verschillende trainingen aan externe organisaties. Ik geloof in de kracht van verbinding, harmonie, een kritische blik en sfeer. Dat is ook wat mijn rol binnen ULLB inhoudt op het thema inclusieve samenleving. Â
Met welke projecten houd je je bezig binnen ULLB?
Ik focus me binnen ULLB op de inclusieve samenleving. Samen met Sjoerd de Lange heb ik de Smaaktafel ontworpen. Eten nodigt mensen uit en haalt de spanning van het gesprek af. Zo heb ik voor de Smaaktafel bijvoorbeeld bierviltjes ontworpen met vragen erop. Mensen gaan daarover met elkaar in gesprek en daar komen ontzettend mooie verhalen uit. Met mijn achtergrond in het sociale domein is het mijn rol om het gesprek te animeren en op gang te brengen.
De Smaaktafel is ook een learning community, waar verschillende studenten met elkaar samenwerken en deze sessies organiseren. Op die manier worden de leef- en systeemwereld met elkaar gekoppeld. Naast de Smaaktafel houd ik me ook bezig met de stadwandelingen (Story Walk) en projecten voor onderwijs in de Grote Kerk. Â
Hoe ben je eigenlijk betrokken geraakt bij het ULLB?
Daar vraag je me wat, hoe is dat destijds gegaan? Ik denk dat het gewoon op mijn pad kwam en op die manier erin ben gerold. Ik ben werkzaam bij Curio, een van de partners van ULLB, en op die manier was de link snel gelegd. Daarnaast is ULLB een initiatief dat in de haarvaten van de stad komt, we voelen aan wat er gebeurt en spelen daarop in. ULLB is innovatief, relevant en staat in de actiestand, iets wat bij mijn manier van werken aansluit.
Op welke projecten ben je het meest trots? Â
Vanuit mijn eigen passie heb ik Peer to Peer coaching opgezet. Veel dingen die we daar doen vormen de basis voor de Smaaktafel waarin veiligheid en groepsdynamica centraal staan. Ik denk dat ik daar het meest trots op ben, en vooral op de mooie verhalen en gesprekken die door deze sessies naar voren komen. Want iedereen heeft een verhaal, en dat verhaal mag verteld worden. De Smaaktafel biedt daar een meer dan mooie gelegenheid voor.
Wat is je altijd bijgebleven van de dingen die je tot nu toe bij ULLB hebt gedaan? Â
Dat is het verhaal van Amal, een 18-jarige studente die met haar verhaal een groep professionals deed wakker schudden en de ogen deed openen tijdens de Curio Story Walk. Amal is een studente met een culturele achtergrond, die haar verhaal vertelde over wat niet zichtbaar is en wat aannames over kleur met haar doen. Ik vind het belangrijk dat deze verhalen een podium krijgen. Verhalen laten ons namelijk iets voelen, brengen ons dichter bij elkaar. Of het nu een film is, een legende uit de geschiedenis, of de eerlijke woorden van een 18-jarige studente die de wereld op haar eigen manier vormgeeft.