Innovatie voor Duurzaam en Gezond Wonen

Het Zelfbewuste Huis

Bij Urban Living Lab Breda geloven we dat technologie en natuur samen kunnen bijdragen aan een gezonder, duurzamer en comfortabeler leven. Het Zelfbewuste Huis is een innovatief project waarin we mensgerichte data, AI en groene oplossingen combineren om de kwaliteit van wonen te verbeteren. Samen met inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoekers werken we aan slimme en natuurinclusieve oplossingen die passen bij de behoeften van de bewoners.

Scroll naar beneden voor meer info

Voorgestelde artikelen

Alle artikelen bekijken

Recente artikelen

Samen bouwen aan de stad van morgen

Kijk hoe jij kunt helpen

Iedereen kan meedoen. Of je nou student bent of onderzoeker, een bedrijf hebt, bij de overheid werkt of een buurtbewoner bent, jouw stem en ideeën zijn mega waardevol. Laten we samen bouwen aan de stad van morgen, waar iedereen thuishoort en zichzelf kan zijn.

Project Het Zelfbewuste Huis

Het Zelfbewuste Huis is een plek waar digitale technologie en natuur samenkomen om wonen veilig, gezond, comfortabel en betaalbaar te maken in onze vergrijzende samenleving. Met mensgerichte data, kunstmatige intelligentie (AI) en natuurinclusieve oplossingen onderzoeken we hoe iedereen fijn kan wonen terwijl we ouder en hulpbehoevender worden. Bewoners van Breda werken samen met studenten, docenten, onderzoekers en bedrijven om ideeën te testen en te verbeteren. Zo ontwikkelen we ons wonen in de stad van morgen.

Wat doen we?
We werken aan twee belangrijke thema’s:

  1. Mensgerichte data, AI en gamificatie: Dit helpt om wonen veilig en gezond te maken.
  2. Biobased bouwen en plantenergie: Dit zorgt voor duurzamer bouwen en een gezondere omgeving.

Waar gebeurt dit?

  1. Locatie IJpelaar: Hier onderzoeken we hoe AI en data bewoners kunnen helpen gezonder te leven. Samen met bewoners kijken we hoe deze technologie het leven kan verbeteren.
  2. Locatie Zandberg: Hier testen we biobased isolatiematerialen. We onderzoeken samen met bewoners hoe deze materialen energie besparen en zorgen voor een beter binnenklimaat.
  3. Locatie Frankenthalerstraat: Hier experimenteren we met:
    • Mycelium (schimmelblokken) als bouw- en isolatiemateriaal.
    • Energie die wordt opgewekt door levende planten.

Met al deze innovaties willen we niet alleen onze huizen, maar ook onze kwaliteit van wonen verbeteren.

Op basis van de behoefte, wensen en waarden




Onze projecten

Veelgestelde vragen

We geloven écht dat iedereen een rol heeft in de brede welvaart van onze stad en regio. We hebben elkaar keihard nodig. Sluit je aan en doe mee!

Stel jouw vraag
Wat is Urban Living Lab Breda (ULLB)?

ULLB is een samenwerkingsplatform van onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners dat werkt aan innovatieve oplossingen om de Brede Welvaart in Breda te versterken. We doen dit via programma’s gericht op digitalisering, duurzaamheid en impact ondernemen.

Wat is Brede Welvaart?

Brede Welvaart gaat niet alleen over economische groei, maar ook over welzijn, gezondheid, duurzaamheid en gelijkheid in de stad. Het is een balans tussen welvaart en kwaliteit van leven.

Wie kan meedoen aan ULLB?

Iedereen kan meedoen! Of je nu een inwoner, student, ondernemer of professional bent, we werken graag samen om Breda te verbeteren.

Wat voor projecten doet ULLB?

ULLB werkt aan projecten die over de grote uitdagingen van deze tijd gaan: hoe kan iedereen straks nog gezondheidszorg krijgen? Wat hebben impact ondernemers nodig, om met zijn allen in een circulaire economie te komen? Hoe stimuleren we ontmoeting en doorbreken we onze bubbels? Onze projecten combineren technologie, duurzaamheid en samenwerking met inwoners, studenten, onderzoekers, ondernemers, bestuurders en ambtenaren.

Hoe kan ik meedoen en bijdragen?

Neem contact met ons op via de website, sociale media of met een van onze programmamakers of stadmakers. We kijken dan samen hoe en waar je wilt aansluiten.

Hoe werken de vier O’s samen?

Onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners brengen ieder hun unieke kennis, middelen en perspectieven in. Dat doen we zoveel mogelijk in de stad zelf. Op verschillende plekken in Breda zijn we aan het onderzoeken en testen. We organiseren bijeenkomsten en events om de resultaten steeds te delen. En geven het stokje door aan de volgenden die klaar staan. Zo brengen projectleiders en stadmakers de ULLB projecten steeds een stapje verder. De samenwerking leidt op deze manier tot een duurzame en innovatieve beweging.

Waar kan ik ULLB vinden?

ULLB is een rondreizend circus. We hebben niet één vaste plek. Door in beweging te blijven ontmoeten we steeds nieuwe stadgenoten en organisaties die kunnen aansluiten. Door de week werkt het team op verschillende plekken in de stad: op maandag zijn we bij Avans OpenX te vinden. Op dinsdag in Woonzorgcentrum Elizabeth. De woensdagen zitten we bij Curio, op de Markendaalseweg. Op donderdag werkt het office team thuis. En op vrijdag zijn we weer bij Curio. Ook hebben we een aantal locaties in de stad waar we dagelijks bezig zijn met onze projecten. Dit zijn: Woonzorgcentrum Elizabeth, Edisonplein, Huis van de Heuvel, ’t Zoet en het oude schoolgebouw in de Rijnesteinstraat. Onze focus ligt op plekken waar innovatie en samenwerking impact hebben.

Hoe wordt ULLB gefinancierd?

ULLB wordt ondersteund door partners zoals de gemeente, onderwijsinstellingen en ondernemers. Daarnaast werken we met subsidies en bijdragen uit specifieke projecten.

Partners

Avans Hogeschool

Lead partner

Breda University of applied sciences

Lead Partner

Curio Scholen

Lead partner

Gemeente Breda

Lead Partner