ABCD in Hoge Vucht

De kracht van wijkbewoners

Inwoners aan zet in de samenwerkplaats

De Hoge Vucht is een wijk in Breda-Noord die volgens velen wordt gezien als een wijk waar veel aandacht naartoe moet gaan. De Hoge Vucht worstelt met veel problemen en er zijn om die reden tientallen professionals aanwezig. Vanuit het ULLB zijn wij al jaren bezig om deze professionals te herenigen binnen de zogeheten Samenwerkplaats. Professionals én inwoners zijn actief binnen deze samenwerkplaats en hebben een gelijkwaardige stem.

Doel is om vanuit de zogenaamde ABCD-principes de samenwerkplaats te versterken, om zo eigenaarschap en zeggenschap weer terug te krijgen bij de inwoner. Zo werken wij samen om de Hoge Vucht nog mooier te maken dan zij al is. Benieuwd naar de ABCD-principes? Scroll dan naar beneden.

Voorgestelde artikelen

Alle artikelen bekijken

Samen bouwen aan de stad van morgen

Kijk hoe jij kunt helpen

Iedereen kan meedoen. Of je nou student bent of onderzoeker, een bedrijf hebt, bij de overheid werkt of een buurtbewoner bent, jouw stem en ideeën zijn mega waardevol. Laten we samen bouwen aan de stad van morgen, waar iedereen thuishoort en zichzelf kan zijn.

De ABCD -methode, wat is dat?

De Asset-Based Community Development (ABCD)-methode kijkt samen met een gemeenschap naar wat er al wél is, in plaats van naar wat er ontbreekt. Het richt zich op de talenten, sterke punten en middelen van mensen in de buurt. Door samen te werken, ideeën te delen en bestaande krachten te gebruiken, maakt de gemeenschap plannen om de wijk of buurt te verbeteren.
Kijk voor meer informatie op de site van LSAbewoners.nl

Partners: Inwoners Hoge Vucht, Alwel, Surplus, de Wijkraad, Gemeente Breda & Verbeter Breda

Asset-Based Community Development


Onze projecten

Veelgestelde vragen

We geloven écht dat iedereen een rol heeft in de brede welvaart van onze stad en regio. We hebben elkaar keihard nodig. Sluit je aan en doe mee!

Stel jouw vraag
Wat is Urban Living Lab Breda (ULLB)?

ULLB is een samenwerkingsplatform van onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners dat werkt aan innovatieve oplossingen om de Brede Welvaart in Breda te versterken. We doen dit via programma’s gericht op digitalisering, duurzaamheid en impact ondernemen.

Wat is Brede Welvaart?

Brede Welvaart gaat niet alleen over economische groei, maar ook over welzijn, gezondheid, duurzaamheid en gelijkheid in de stad. Het is een balans tussen welvaart en kwaliteit van leven.

Wie kan meedoen aan ULLB?

Iedereen kan meedoen! Of je nu een inwoner, student, ondernemer of professional bent, we werken graag samen om Breda te verbeteren.

Wat voor projecten doet ULLB?

ULLB werkt aan projecten die over de grote uitdagingen van deze tijd gaan: hoe kan iedereen straks nog gezondheidszorg krijgen? Wat hebben impact ondernemers nodig, om met zijn allen in een circulaire economie te komen? Hoe stimuleren we ontmoeting en doorbreken we onze bubbels? Onze projecten combineren technologie, duurzaamheid en samenwerking met inwoners, studenten, onderzoekers, ondernemers, bestuurders en ambtenaren.

Hoe kan ik meedoen en bijdragen?

Neem contact met ons op via de website, sociale media of met een van onze programmamakers of stadmakers. We kijken dan samen hoe en waar je wilt aansluiten.

Hoe werken de vier O’s samen?

Onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners brengen ieder hun unieke kennis, middelen en perspectieven in. Dat doen we zoveel mogelijk in de stad zelf. Op verschillende plekken in Breda zijn we aan het onderzoeken en testen. We organiseren bijeenkomsten en events om de resultaten steeds te delen. En geven het stokje door aan de volgenden die klaar staan. Zo brengen projectleiders en stadmakers de ULLB projecten steeds een stapje verder. De samenwerking leidt op deze manier tot een duurzame en innovatieve beweging.

Waar kan ik ULLB vinden?

ULLB is een rondreizend circus. We hebben niet één vaste plek. Door in beweging te blijven ontmoeten we steeds nieuwe stadgenoten en organisaties die kunnen aansluiten. Door de week werkt het team op verschillende plekken in de stad: op maandag zijn we bij Avans OpenX te vinden. Op dinsdag in Woonzorgcentrum Elizabeth. De woensdagen zitten we bij Curio, op de Markendaalseweg. Op donderdag werkt het office team thuis. En op vrijdag zijn we weer bij Curio. Ook hebben we een aantal locaties in de stad waar we dagelijks bezig zijn met onze projecten. Dit zijn: Woonzorgcentrum Elizabeth, Edisonplein, Huis van de Heuvel, ’t Zoet en het oude schoolgebouw in de Rijnesteinstraat. Onze focus ligt op plekken waar innovatie en samenwerking impact hebben.

Hoe wordt ULLB gefinancierd?

ULLB wordt ondersteund door partners zoals de gemeente, onderwijsinstellingen en ondernemers. Daarnaast werken we met subsidies en bijdragen uit specifieke projecten.

Partners

Surplus

Partner

Verbeter Breda

Partner