Nieuwe onderwijsvorm van ULLB zet volgende stap

Het afgelopen halfjaar heeft het ULLB met een nieuwe onderwijsvorm geëxperimenteerd. Het heet, een hele mond vol; Transdisciplinaire Learning Community (TLC). De Smaaktafel van het ULLB was de eerste plek waar TLC werd uitgevoerd. En, het smaakt nu al naar meer. “We staan pas aan het begin van een beweging.”

Het ULLB zet Smaaktafels in de wijken van Breda in voor verbinding. Wijkbewoners, studenten, professionals en ondernemers komen samen voor een bijzondere maaltijd, met culinaire gerechten die vanwege de verrassende smaken een reactie bij je uitlokken. De gerechten worden bedacht en voorbereid door studenten van Curio’s Hospitality and Food en ook de Internationale Schakelklas. Daarbij geven studenten van Curio’s Social Work bij iedere gang een vraag mee aan de gasten. Tijdens het delen van de maaltijd ontstaan zo open gesprekken, nieuwe inzichten en waardevolle ontmoetingen. Zo gingen in april op het Edisonplein in Breda buurtbewoners, ondernemers en beleidsmedewerkers in gesprek rond het thema zwerfafval.

Bij ULLB trekken mbo en hbo studenten samen op

De afgelopen maanden werkten Marcel Kesselring, Sjoerd De Lange en Huub van Caam, alle drie van het Urban Living Lab Breda, samen binnen de eerste Transdisciplinaire Learning Community; studenten van hbo en mbo werkten een heel semester samen om de Smaaktafel verder te ontwikkelen. “We werkten met studenten van mbo Social Work, hbo-bedrijfskunde uit het vierde jaar en commerciële economie van het 2e of 3e jaar,” blikt afstudeerder Ondernemerschap en Retailmanagement Sabien Kerremans terug.

Elke woensdag was het communitymiddag en kwamen alle studenten samen bij Curio op de Markendaalseweg. De drie collega’s organiseerden een mix van activiteiten zoals een wereldcafé, presentaties van gastsprekers en reflectiesessies. “Dit is echt op andere manier bezig zijn met leren,” zegt Van Caam. “Dat hun ik iedereen. Je mag proeven, ruiken en experimenteren, of je nu wel of niet kunt koken. De studenten trekken samen op en worden echt eigenaar van hun studieproces en de bedrijfsvoering.”

Kerremans: “Wat ik heel leuk vind, is dat het ULLB echt impact wil maken in de stad en de wijken van Breda. Het gaat bij ULLB niet om geld verdienen, maar om impact maken.”

Volgende stap, naar de wijklabs

Met de Transdisciplinaire Learning Community wil het ULLB een beweging maken richting echte onderwijsvernieuwing: mbo- en hbo-studenten die samen leren en impact maken in de stad. “We willen dat het ieder jaar wordt overgedragen aan een nieuwe club studenten die het steeds verder professionaliseren,” beschrijf De Lange. “Straks is de Smaaktafel een bedrijf binnen een Learning Community waar nieuwe studenten steeds op kunnen aanhaken.”

Ondertussen leren de drie zelf ook: “We vragen aan de studenten wat werkt én wat beter kan,” zegt Kesselring. “En precies dát is waar het om draait: een veilige, open leeromgeving waarin experimenteren, reflecteren en samenwerken centraal staan.”

Volgend schooljaar, na de zomer dus, zet het ULLB al een volgende stap – met wijklabs IJpelaar en Edisonplein als omgeving voor samenwerking, dialoog en maatschappelijke impact. Kesselring: “We kunnen niet wachten.”

Niet gevonden wat je zocht?

Stel jouw vraag

Het laatste nieuws

Alle nieuws items bekijken

Samen bouwen aan de stad van morgen

Kijk hoe jij kunt helpen

Iedereen kan meedoen. Of je nou student bent of onderzoeker, een bedrijf hebt, bij de overheid werkt of een buurtbewoner bent, jouw stem en ideeën zijn mega waardevol. Laten we samen bouwen aan de stad van morgen, waar iedereen thuishoort en zichzelf kan zijn.