Bericht

In gesprek met Rutger van Eijken

Geplaatst op 27 september 2023, 13:00 uur
Illustration

Singel Samen Loop: Verbinden door bewegen 


“Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt ook voor gezelligheid en nieuwe ontmoetingen” Dit was Rutgers drijfveer om de Singel Samen Loop te organiseren. Een evenement waar mensen samen kunnen sporten en verbindingen kunnen maken. In dit artikel gaan we met hem het gesprek aan en achterhalen we alles wat je moet weten over de Singel Samen Loop. 
  
In gesprek met Rutger van Eijken. 


Kun je ons wat meer vertellen over de specifieke sportevenementen die je organiseert en hoe ze mensen de kans geven om elkaar te ontmoeten? 

Afgelopen februari ben ik bij het Urban Living Lab begonnen. Ik sloot toen vrij snel aan bij City Deal Kennis Maken Breda, een netwerk dat o.a. bezig was om events rondom de NK Atletiek, dat afgelopen zomer in Breda werd gehouden, te organiseren. Zo kwam ik in contact met veel instanties die te maken hadden met sport. Ik zag al snel in dat sporten niet alleen goed is voor de gezondheid, maar dat het ook gezellig is en mensen verbindt. Het toeval wil dat ik even daarvoor 100 startbewijzen voor de Singelloop had gekregen voor members van stichting Quiet in Breda. Ik ben bestuurslid van die stichting en zat met de voorzitter van de singelloop in een podcast. Toen ik die kaarten had dacht ik dat het mooi zo zijn om mensen die vanwege armoede niet kunnen sporten, niet alleen mee te laten doen met de singelloop, maar hen ook te laten trainen, hen te kleden en advies te geven rondom bijvoorbeeld voeding. We riepen toen verschillende partijen bij elkaar die ik al kende vanuit de NK Atletiek en andere netwerken bij elkaar en zo ontstond de club die nu de Singel Samen Loop organiseert.  
  
Hoe ben je begonnen met het organiseren van sportevenementen in Breda, en wat inspireerde je om dit te doen? 

Zoals gezegd is sporten niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt het ook voor gezelligheid en nieuwe ontmoetingen. Bovendien heft het verschillen op. Dat past helemaal bij het thema waarvoor ik me inzet bij het Urban Living Lab. 
  
Wat is het belangrijkste doel dat je hoopt te bereiken met het organiseren van deze evenementen? 

Verbinding. Ik vind verbinding het allerbelangrijkste. Als mensen weer buiten komen en anderen ontmoeten, komt de rest vanzelf. In je eentje gezond gaan zitten doen is best lastig namelijk.   
  
Zijn er uitdagingen/obstakels geweest voor het organiseren van deze evenementen? 

Als verbinder en aanjager is het belangrijk dat je mensen, en organisaties, enthousiast maakt en ze laat doen waar ze goed in zijn. Dat is een wonderlijke combinatie van initiatief nemen, inspireren en dan loslaten. Alleen zo voelen mensen ruimte en vrijheid om te doen wat ze passend vinden en alleen zo kunnen de mooiste dingen ontstaan. Je maakt gebruik van ieders intrinsieke motivatie. Als je te veel gaat sturen verlamt dat mensen en haalt het de energie eruit. Voor het Urban Living Lab is het dan lastig om aan te geven wat ons aandeel is geweest. Aandacht en applaus is er immers vaak voor de afmakers en niet voor de aanjagers en verbinders. Daar worstelen we wel eens mee.  
  
Met wie heb je allemaal samengewerkt om dit waar te maken? 

Allereerst dus met Quiet Breda en onze vrienden van Betrokken Ondernemers Breda. Voor de Singel Samen Loop kwamen daar als snel atletiekvereniging Sprint, het sportleerbedrijf, NAC Maatschappelijk, Buddy to Buddy, de SMO, Vluchtelingenwerk, Myhealth, het Get-Lab van Avans en fysiotherapeuten en voedingsconsulenten bij. Ik vergeet vast nog een paar partijen, maar het was en is indrukwekkend wat er loskwam en wat er is ontstaan. 
  
Kun je misschien een memorabel moment delen van een van je sportevenementen waarbij mensen elkaar hebben ontmoet en sterke connecties hebben opgebouwd? 

Tja, gisteren zaten we voor de training met zo’n vijftig mensen pasta te eten in de keuken van sportschool MyHealth en kwam burgemeester Depla meetrainen. Verder kwamen er journalisten van BN/Destem van BredaNu langs en werden we gebeld door Omroep Brabant. Dat is supertof! En dan te bedenken dat er mensen van alle lagen van de bevolking meetrainen. Er komen jonge Oekraïense vluchtelingen uit De Koepel, mensen van de GGZ en Prisma, mensen die een re-integratietraject hebben vanuit het UWV, ouderen die dementeren en/of in een rolstoel zitten en mensen die het gewoon gaaf vinden om mee te trainen en uiteindelijk zelf een startbewijs gaan kopen. Het is heel gaaf. En vorige week trainden we met deze groep in het stadion van voetbalclub NAC. Dat zijn prachtige momenten.  
  
Hoe betrek je de lokale gemeenschap bij je evenementen en zorg je voor een inclusieve sfeer voor iedereen? 

MyHealth nodigt iedereen uit in de keuken en daar zit iedereen gewoon door elkaar. In gesprekken leer je elkaar beter kennen, maar eerlijk gezegd weet ik niet eens wie waar vandaan komt. We zijn gewoon een grote gezellige club. Jong, oud, dik, dun, met een probleem, zonder een probleem, goed ter been of minder goed ter been. Het maakt niet uit. Iedereen doet mee en we zijn allemaal gelijk. Dat klinkt dat cliché, maar zo voelt het echt.  
  
Zijn er nog dingen die je graag zou toevoegen of veranderen aan Singel Samen Loop? 

Vlak door de zomer is vanuit het Get-Lab onderzoek van het lectoraat toegevoegd aan de Singel Samen Loop. Iedereen heeft een smart-watch, een horloge, waarmee het Get-Lab en het lectoraat de effecten van het samen sporten meten. Niet alleen wat fysieke gezondheid betreft, maar ook over verbindingen, welbevinden en dat soort dingen. Dit is nu nog geen pilot, maar volgend jaar wordt dat groter. Ook zou ik graag meer jongeren willen betrekken bij Singel Samen Loop. Daar voer ik nu al gesprekken over voor volgend jaar.  


Wat zijn je toekomstplannen voor de Singel Samen Loop en hoe wil je blijven innoveren? 

We gaan na 1 oktober, de dag van de Singelloop, samen met het bestuur van de Singelloop evalueren hoe het is gegaan. Onlangs zat ik weer met Willem Butz, de voorzitter van de Singelloop, om de tafel, hij is erg enthousiast over wat er ontstaan is. We gaan waarschijnlijk dus door. En het wordt steeds groter en mooier. Dat geeft me oprecht een warm gevoel. 
  
De samen Singel Loop begint 1 Oktober, het precieze tijdstip wordt binnenkort gedeeld. Ben je geïnteresseerd en wil je graag meedoen? Ga naar https://singelsamenloop.nl/ om je in te schrijven! 


Deel dit: