Bericht

Hoe ziet een zelfbewust huis eruit?

Geplaatst op 17 november 2023, 16:30 uur
Illustration

Studenten van Avans Innovative Studio zijn bezig geweest met het concept van een zelfbewust huis. Ja, dat lees je goed, een zelfbewust huis. Hoe werkt dat dan, als een huis een bewustzijn en misschien zelfs een persoonlijkheid heeft? Woon je dan in een huis, of woon je samen met je huis?

Dit zijn vraagstukken waar veel over nagedacht kan en moet worden. Met de opkomst van AI en betere zorgtechnologie dan ooit is het des te belangrijker dat wij goed in de gaten houden wat de gevaren, maar vooral ook de mogelijkheden zijn van deze technologie. Vandaar dat een groep studenten van Avans Innovative Studio zich een paar weken heeft vastgebeten in het onderzoeken en prototypen van en over dit onderwerp.

AIssistant: De AIssistant is een van de prototypes ontwikkeld door de studenten. Het is het slimme hulpje dat bijdraagt aan een verbeterd leefcomfort en een duidelijk overzicht geeft van het energiegebruik in huis. Ook helpt de AIssistant met het reguleren van de energie binnen het huis. Het kan suggesties doen over de energieregulatie en taken uitvoeren die u als eigenaar geeft aan de AIssistant.

AVA: Net als de AIssistant is AVA een interactieve hulptool. Het grote verschil is echter dat AVA is ontwikkeld voor gezonde voeding en vooral ook om een sociaal leven bij ouderen te bevorderen. Zo kan AVA berichten versturen naar vrienden om te vragen of ze willen wandelen, het weerbericht vertellen en op basis van de inhoud van de koelkast voorspellen welke boodschappen of ingrediënten er nog ontbreken voor een gezonde voeding.

Digibeet/SIA: Ontwikkeld om levenspatronen van de gebruiker te meten en op basis hiervan het juiste advies te geven, is ook SIA een handige tool voor verschillende soorten mensen, en vooral digibeten. Zo kan het mensen ondersteunen om een betere slaaproutine aan te leren op een manier die makkelijk bruikbaar is voor mensen met weinig verstand van technologie. Ook interessant is dat dit wederom vragen oproept; is dit wel een realistisch toekomstbeeld? Techniek ontwikkelt zich sneller dan mensen zelf. Dus de echte uitdaging is misschien niet om technisch, maar sociaal te ontwikkelen.

Smart Kitchen System: Om te ondersteunen bij een gezonde leefstijl helpt het Smart Kitchen System gebruikers door suggesties te doen op basis van de voedingswaarden van de gebruiker, die in het toilet gemeten kunnen worden, en op basis van welke producten de gebruiker nog in de koelkast heeft, en eventueel nieuwe producten te bestellen. Door deze zaken te combineren hopen de studenten voor iedereen het koken efficiënter, makkelijker, aantrekkelijker, toegankelijker en goedkoper te maken.

Deel dit: