Bericht

Op een speelse manier data verzamelen voor het Zelfbewuste Huis 

Geplaatst op 22 maart 2024, 15:00 uur
Illustration

Het huis van de toekomst. Hoe ziet het eruit? Welke features moet het hebben? Moet het voor je kunnen zorgen, je agenda kennen, volledig digitaal zijn, moet het veel groen hebben of meer gefocust zijn op het tegen gaan van eenzaamheid? Een hele hoop vragen waar nu nog geen antwoorden op zijn. Iedereen vindt andere aspecten belangrijk in het huis van 2070. Wel is het belangrijk dat deze informatie verzameld wordt voor de ontwikkeling van het zelfbewuste huis. Het Zelfbewuste Huis is een initiatief van Bredata en Urban Living Lab Breda en heeft als doel een huis te ontwerpen dat autonoom is en de bewoner kan ondersteunen om te leven zoals die zelf wil. Het verzamelen van data kan natuurlijk gedaan worden door een enquête, maar dat kan toch veel leuker en speelser!

Hoe kan je op een speelse wijze data verzamelen voor de ontwikkeling van het zelfbewuste huis? Met deze vraag zijn vier studentengroepen van de minor AIS (Avans Innovative Studio), de afgelopen weken aan de slag gegaan. Het AIS is een minor dat doormiddel van design sprint in korte tijd tot oplossingen komt van probleemstellingen.

Aan creativiteit was geen gebrek. Binnen twee weken was er een arcade game ontwikkeld die in bars en cafés kunnen staan, was er een bordspel gemaakt, was er een lifestyle test ontwikkeld en kon je met de Simspossible game je eigen huis inrichten. Vier verschillende, speelse spellen die samen als een spel verder ontwikkeld zullen worden, en jij ook kan gaan spelen!

En waar hun toekomstige huis anno 2070 aan moet voldoen wisten ze al: ‘Het moet een huis zijn die simpel is, wanneer er nu in het huis iets technisch niet klopt snap ik er de ballen van, dat kan toch simpeler?’, opperde een van de studenten, waarop iedereen ja knikte en vervolgt werd met: ‘Ook moet het veel groen hebben en het moet gericht zijn op het kunnen vormen van een community. Ik wil niet alleen eten, niet alleen op de bank liggen en alleen maar tegen een robot praten in de toekomst. Je moet elkaar kunnen blijven ontmoeten!’

Dank aan alle studenten die hun creativiteit hebben losgelaten aan het ontwikkelen van het spel voor het Zelfbewuste Huis. Tim en Tim, twee stagiaires van het Urban Living Lab Breda betrokken zijn bij project het Zelfbewuste Huis, zullen voorborduren en uitbreiden van de ontwikkelde ideeën, zodat heel Breda in de toekomst op een speelse wijze data kan geven aan het Zelfbewuste Huis.

Deel dit: