Bericht

5 vragen met...

Geplaatst op 25 maart 2024, 12:00 uur
Illustration

In de rubriek ‘5 vragen met’ houden wij elke maand een interview met een medewerker van het Urban Living Lab Breda aan de hand van 5 vragen. Deze week is het de beurt aan Cees Hogendoorn, medewerker van het Urban Living Lab en projectleider van het Zelfbewuste Huis.

Kun je kort jezelf en jouw werkzaamheden bij Urban Living Lab beschrijven?
Nou, ik ben Cees Hogendoorn, heb hiervoor 7 jaar gewerkt bij Avans, daarvoor nog als adviseur en bedrijfsleider binnen verschillende bedrijven. Momenteel ben ik binnen het Urban Living Lab de projectleider van het Zelfbewuste Huis.

Je noemt al het Zelfbewuste Huis, zou je kort kunnen beschrijven wat dit project inhoudt en wat jouw rol hierin is?
Het Zelfbewuste Huis is een huis vol met slimme technologie dat ervoor moet zorgen dat de mens eigenlijk slimmer gaat leven. Dit kan gaan over jezelf gezond houden, ouderen met dementie langer thuis laten wonen, minder lang op je telefoon zitten, et cetera. Dit is tenminste de droom in de kern. Ook is de droom om de mensen uit de stad het Zelfbewuste Huis voor de mensen in de stad als een plek voor onderzoek en ontdekking te laten gelden. Het huis moet als een plaats voor demonstratie van de nieuwste technologie en uitvindingen gaan gelden. Het eerste huis wordt op 14 mei geopend op de campus van Curio aan de Frankenthalerstraat. Dit wordt dan ook de eerste indruk voor de inwoners van de stad en alle betrokkenen.

Hoe ben je eigenlijk betrokken geraakt bij het Urban Living Lab?
Vanuit een extern project van een van mijn vorige werkgevers werkte ik samen met de gemeente. Hierbij was het doel om steeds nauwer samen te gaan werken met de gemeente met als richtlijn BreData: het inzetten van slimme technologie om de stad Breda te verbeteren. Hierbij werkte ik veel samen met Raymond Sparreboom. Deze samenwerking met de gemeente en Raymond resulteerde uiteindelijk in samenwerking met het Urban Living Lab. We gingen steeds meer proberen met BreData om de burgers meer te betrekken bij onze bezigheden, het een mondde weer uit in het ander, en uiteindelijk zijn we nu met het Zelfbewuste Huis tot een mooi project gekomen. Zelf ben ik ook nu aan het werk bij het Ondernemerscentrum en met het Avans Innovation Centre, dus het is wel wat moois aan het worden.

Is er een prestatie of project binnen het Urban Living Lab waar je echt trots op bent? Zo ja, welke?
De opening van het Zelfbewuste Huis springt er dan al gauw bovenuit, omdat het de eerste tastbare prestatie is. Er zijn natuurlijk al wel wat projecten met studenten en onderzoekers geweest waar ik trots op ben geweest, maar het Zelfbewuste Huis is wel het eerste concrete.

Dan als laatste: waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
Haha, dan denk ik een rondje fietsen op de racefiets. Dat vind ik echt heerlijk om te doen. Maar er moet natuurlijk eerst gewerkt worden. 

Deel dit: