Column: de Smaaktafel
De smaak van samenkomen: een nieuwe soort buurtpraat
Op donderdag 11 april was het een speciale dag voor onze buurt, de Wisselaar. In Curio Zorg en Welzijn aan de Biesdonkweg kwamen buurtbewoners bij elkaar voor de Smaaktafel, bedacht door Sjoerd de Lange en Huub van Caam. Simpel gezegd: we kletsen over serieuze buurtzaken onder het genot van lekker eten. Ik, Dave Lubbers, stagiair van het Urban Living Lab Breda, was erbij om te zien hoe het ging.
Het begon wat spannend
Toen ik binnenkwam, voelde de sfeer al ontspannen. Ondanks dat niet iedereen er was, was er een gevoel van verbondenheid. Maar dat werd even getest toen een buurman zijn ongenoegen uitte over de locatie; hij vond het niet kunnen dat we in de Biesdonk zaten in plaats van in de Wisselaar. Hij vertrok snel, maar het punt bleef hangen: waar we bijeenkomen en wie er vertegenwoordigd zijn, doet ertoe.
Aan tafel!
De avond begon echt toen we aanschoven en genoten van het culinaire avontuur dat Johan Segers en zijn studenten voor ons hadden bedacht. Elk gerecht had een thema, te beginnen met ‘een frisse blik vooruit’ — een couscoussalade in een blikje. Het voorgerecht zette de toon voor gesprekken over de toekomst van de buurt, van groeninitiatieven zoals ‘EK tegelwippen’ tot zorg voor de lokale jeugd. Niet alle onderwerpen waren even goed vertegenwoordigd, maar er kwamen toch waardevolle inzichten en discussiepunten naar boven.
Genoeg om over te kletsen
Het tussengerecht, een verfrissende gazpacho als ‘een koud kunstje’, bracht gesprekken op gang over gezonder leven en hoe we jongeren beter kunnen steunen. Deze thema’s liepen mooi over in het hoofdgerecht, een weckpot gevuld met aardappelpuree van aardpeer en raapstelen, runderstoofvlees en rode bieten dat duurzaamheid en het ‘uitrekken’ van goede initiatieven symboliseerde. Hier babbelden we over concrete plannen voor nieuwe laadpalen, woonruimtes, en zelfs een snackbar, die niet alleen onze maag, maar ook het hart van de wijk zou vullen.
Even ontspannen
Als toetje hadden we ‘samen onder een hoedje’, aardbeienijs onder een hoedje van koekjes. Dit was het moment waarop de gesprekken even stopten en we samen genoten van het eten. Een welkome pauze na een middag vol levendige discussies.
Het applaus voor Johan en zijn studenten aan het einde van de dag was meer dan verdiend. Niet alleen voor het lekkere eten, maar ook voor het succesvol op gang brengen van gesprekken over de buurt. Ondanks wat hobbels — zoals kritiek op de locatie en vertegenwoordiging — waren de gesprekken waardevol en de oplossingen veelbelovend.
De Smaaktafel smaakt naar meer
Als ik terugkijk op deze dag, is het duidelijk dat de Smaaktafel een krachtig idee is om te praten over en te investeren in onze buurt. Het combineren van eten met een serieus gesprek is niet alleen vernieuwend, maar ook een effectieve manier om mensen bij elkaar te brengen. Dit smaakt zeker naar meer; meer eten, meer gesprekken en vooral meer samenhorigheid. Want uiteindelijk, of het nu om eten of ideeën gaat, smaakt alles beter als we er samen de tijd voor nemen.
Dave Lubbers studeert Marketing, Sales & Hospitality aan De Rooi Pannen en is stagiair bij het Urban Living Lab Breda.