Bericht

Impact ondernemen: het verhaal van Jut en Juul

Geplaatst op 28 mei 2024, 10:00 uur
Illustration

In het hart van Breda staat Wasserij Jut en Juul, een ware impactondernemer met een missie. Hier draait het niet alleen om het wassen van kleding, maar vooral om het integreren van haar werknemers met een beperking in de samenleving en dit te normaliseren. In dit interview maken we kennis met Julia van Damme en krijgen we inzicht op de impact van haar onderneming op de samenleving. 

Bedrijfsachtergrond en Missie:

Kan je jezelf voorstellen en meer vertellen over het ontstaan van Jut en Jul en hoe de missie zich vormgeeft?

‘Mijn naam is Julia van Damme, eigenaresse van Wasserij Jut en Juul in Breda. Mijn passie voor het werken met mensen begon al op jonge leeftijd. Na het behalen van mijn diploma ecologische pedagogiek, ben ik gaan werken in de jeugdzorg op een dagbehandeling. Deze ervaringen hebben mijn empathie en motivatie gevormd om een bedrijf te starten dat zich inzet voor mensen. Bij Wasserij Jut en Juul streven we ernaar om mensen te helpen groeien en zich te ontwikkelen. Ik geloof sterk in het potentieel van elk individu en wil een omgeving creëren waarin ze zich gewaardeerd en gesteund voelen.

Doorbreken van Barrières:

Hoe ziet de betrokkenheid van Jut en Jul bij de lokale gemeenschap er concreet uit?

‘We onderhouden nauw contact met onze klanten. Door onze medewerkers in contact te brengen met klanten, proberen we de barrières tussen mensen met en zonder beperking te doorbreken en inclusie te bevorderen’.

Kunt je een voorbeeld geven van een partnerschap dat impact heeft gehad op Jut en Jul?

‘Directe impact kan ik niet noemen, maar we hebben wel situaties gehad waarin samenwerkingen indirecte impact hadden op onze medewerkers. Bijvoorbeeld, een van onze medewerkers voelde zich echt gezien en gewaardeerd toen ze herkend werd door een klant buiten de wasserij. Ze heeft heel de dag gestraald. Dit soort momenten dragen bij aan de verbinding in de samenleving’.

Duurzaam wassen:

Op welke manieren probeer je de impact op het milieu te minimaliseren en hoe wordt duurzaamheid geïntegreerd in het bedrijf?

‘We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door efficiënt gebruik te maken van onze apparatuur. We wassen alleen volle ladingen om water te besparen en gebruiken milieuvriendelijke wasmiddelen.

Gastlessen over mogelijkheden:

Wat was de inspiratie achter een specifiek project en hoe draagt dit bij aan jouw missie?

‘Ik geef gastlessen op scholen voor mensen met een beperking. Vaak wordt gedacht dat beperkingen alleen geschikt zijn voor bepaalde sectoren, zoals de horeca. We willen laten zien dat er meer mogelijkheden zijn, zoals werken in een wasserij. Door deze lessen proberen we de horizon van mensen te verbreden en hen te laten zien welke kansen er zijn’.

Laten we samen met Jut en Juul streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen kansen heeft. Of het nu gaat om kansen bieden aan mensen met beperkingen, of streven naar duurzaamheid, we kunnen allemaal bijdragen. Laten we samen werken aan een Breda waar iedereen gewaardeerd wordt. Doe mee voor een inclusieve toekomst!

Deel dit: