Blogpost

Column: Last van generatieschaamte?

Geplaatst op 30 mei 2024, 21:24 uur
Illustration
profile picture
Marcel Kesselring

Jongeren tot 35 jaar hebben minder geld te besteden, zijn minder tevreden, wonen vaker bij hun ouders en hebben minder vertrouwen in de overheid. Ook maken ze zich meer zorgen over de effecten van klimaatverandering op hun leefomgeving. Als deze trends aanhouden, zullen toekomstige generaties waarschijnlijk minder welvaart ervaren, aldus het CBS.

Beste Protestgeneratie, Generatie X, Patatgeneratie,

Voelen jullie geen schaamte? Nou ik wel, als vertegenwoordiger van generatie X. Ondanks onze moeilijke start in de jaren '80, met hoge werkloosheid en het zoeken naar een baan, hebben de meesten van ons hun weg gevonden. We hebben hard gewerkt en zijn ervoor gegaan. Wij zijn de pioniers van deeltijdwerk, tweeverdieners, meer vrije tijd en meer werkende vrouwen. We zijn opgegroeid in een tijd van economische groei en technologische ontwikkelingen. Ik kan niet spreken namens mijn hele generatie, maar wel voor mezelf. En hierbij vraag ik me af wat ik anders had kunnen doen in het verleden. Geld en carrièregroei heb ik zelf nooit belangrijk gevonden, maar heb wel gezien en meegemaakt dat anderen van mijn generatie meededen aan de ratrace, van meer naar meer... 20 jaar geleden liep ik ook in die ratrace, maar kwam ik tot de conclusie genoeg is genoeg, genoeg om een fijn leven te hebben. Ja, ik moet ook bekennen dat ik niet altijd even duurzaam was. Hierover heb ik ook meerdere keren geschreven, maar had ik met de kennis van nu andere keuzes gemaakt? Waarschijnlijk wel, en ik verwacht dat meer mensen dit hebben. Onze generaties hebben de aarde uitgeput, mens-onvriendelijke systemen/processen gemaakt (denk bijvoorbeeld aan de belastingaffaire) en hebben vooral een kleine groep verrijkt. Moeten we ons daar niet voor schamen?

We moeten het probleem niet doorschuiven naar de volgende generatie, maar ze helpen. Tegenwoordig zijn zowel mannen als vrouwen uit onze generatie van grote invloed in bedrijven en de overheid, vaak in leidinggevende posities. Dus? Gebruik je invloed!

Ik heb vertrouwen in jongeren en stel me nederig op dit gebied door ze te helpen richting brede welvaart. Hiervoor zet ik mijn kennis en ervaring in en doe ik nu de dingen die ik doe in de hoop dat zij dadelijk niet weer een volgende generatie met een groot probleem opzadelen.

Beste Protestgeneratie, Generatie X, Patatgeneratie,

WORD GEEN DOORSCHUIFGENERATIE!

Deel dit: