Bericht

Bredase ondernemers naar meer impact

Geplaatst op 3 juni 2024, 15:08 uur
Illustration
profile picture
Stefanie Vermeulen

Er zijn nog best wat stoelen leeg in de grote zaal van de Mezz als het Social Enterprise Overheidscongres begint. Maar heel gek is dat niet, als je bedenkt dat er in Breda nu pak ‘m beet vijftig impact ondernemingen zijn, bedrijven die niet alleen winst willen maken, maar ook, en vaak zelfs vooral maatschappelijk en ecologisch waardevol willen zijn. 

Hoe kunnen impact ondernemers en de overheid dichter bij elkaar komen, elkaar versterken? Dat stond donderdag centraal op het tiende Social Enterprise congres in de Mezz en het Filmhuis. De gedachte is, zowel overheid als impact ondernemers werken aan sociale doelen, dus bouwen aan een stevige samenwerking is logisch én nodig. 

Niet zelf, maar samen sturen
Maar wat houdt dat concreet in in Breda? De twee verantwoordelijke wethouders Marike de Nobel (inkomen en participatie) en Carla Kranenborg- van Eerd (economie) willen er alvast duidelijk over zijn door samen op het podium te verschijnen: we hebben elkaar nodig. Dus sturen de twee wethouders niet los van elkaar, maar samen op een sociaal inclusieve arbeidsmarkt. Met ieder haar eigen gereedschap, dat wel. Zo zet Kranenborg- van Eerd in op Toegepaste Technologie en Creativiteit subsidies, waarbij aanvragen met duidelijke impact doelen sneller worden gehonoreerd. En kan De Nobel ondertussen werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, helpen met loonkostensubsidies en jobcoaching. Het doel: impact ondernemen moet het nieuwe normaal worden. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben veel talent. Dus wie heeft er nu eigenlijk afstand tot wie?” vraagt Kranenborg- van Eerd.

Onterecht in het hoekje
Voorlopig is het nog niet zover, en is impact ondernemen nog lang niet de norm, noch in Breda, noch in de rest van Nederland. Social Enterprise, dat zijn tien jarige jubileum viert, telt nu 450 leden. Hoeveel sociale of impact ondernemingen er werkelijk zijn in Nederland is niet bekend, volgens Leonie Bank, directeur Social Enterprise. “De laatste cijfers dateren van 2016, toen telde Mc Kinsey er vijfduizend. Een fractie van het reguliere bedrijfsleven.” En dat is meteen ook het pijnpunt, ziet Bank. “Maatschappelijk of sociaal ondernemen heeft de neiging om in een hoekje geplaatst te worden.” Onterecht, vindt ze. “Doelen van sociale ondernemers komen ons allemaal ten goede.”

Groei maakt niet gelukkig
Waarom breekt impact ondernemen dan vooralsnog niet door? Volgens Hans Stegeman, hoofdeconoom Triodos Bank, ligt het aan ons ingebakken financieel economisch denken. We leiden aan groeiverslaving, hebben privé-eigendom tot de dominante vorm gemaakt, waardoor we geen oog hebben voor de ander, en alles van waarde wordt uitgedrukt in geld, somt hij op. “Terwijl, uit cijfers blijkt dat er nul procent correlatie zit tussen economische groei en geluk.” Ingrijpen door de overheid is makkelijker gezegd dan gedaan, volgens Stegeman: “We hebben het systeem zo complex en chaotisch ingericht dat overheden daar nauwelijks in kunnen sturen.”

Impact wordt de nieuwe norm
Impact ondernemen mag dan nog niet de norm zijn in Breda, dat belette Urban Living Lab Breda, Gemeente Breda, de Triple O Campus, Betrokken Ondernemers Breda (BOB) en Avans Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap niet om de samenwerkingsverklaring ‘Impact ondernemen, het nieuwe normaal in Breda’ te tekenen. Het doel; stimuleren en faciliteren van Impact Ondernemerschap en tegelijkertijd het impact ecosysteem in Breda versterken.

En dat gaat verder dan alleen maatschappelijke, of sociale impact, wil Mehmet Genc, van Urban Living Lab Breda, een van de kartrekkers van Impact Ondernemen Breda, benadrukken. Ook de ecologische impact hoort daarbij. “De meeste ondernemers staan ervoor open, maar weten nog niet goed waar ze moeten beginnen,” zegt Genc. “Wij helpen ze. Wij bieden inspiratiesessies, organiseren impact cafés en zijn bezig met het bouwen van een inkoopplatform.” Het is een begin, geeft Genc toe, maar “uiteindelijk zal de gemiddelde Bredase ondernemer zich standaard gaan afvragen wat zijn impact eigenlijk is.”

Illustration
Hans Stegeman, hoofdeconoom Triodos Bank
Deel dit: