Blogpost

Column: Een dreamschool in Breda? Of ben ik aan het dromen?

Geplaatst op 13 juni 2024, 08:04 uur
Illustration
profile picture
Marcel Kesselring

Afgelopen week bezocht ik, met collega's vanuit TU Delft, Wij West en Canidream Presikhaaf University. De kracht van deze organisatie ligt in de betrokkenheid van jonge wijkbewoners, die samen werken aan een beter toekomstperspectief voor jongeren met bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en sport.

Opgericht door Melvin Kolf Nabil El Malki als een vrijwilligersinitiatief biedt Presikhaaf University nu huiswerkbegeleiding en een plek voor kinderen en jongeren om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Met ongeveer 50 jonge begeleiders uit diverse achtergronden, helpt de organisatie kinderen met huiswerk, sportactiviteiten en brede ontwikkeling. Het vrijwilligersnetwerk bestaat uit voormalige deelnemers.

Breng trots terug in de wijk
Jongeren leren activiteiten organiseren, wat hun vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Ze werken bijvoorbeeld aan een tentoonstelling over hun wijk en ontwikkelen een activiteitenprogramma om wijkbewoners en bezoekers mee te nemen in verhalen over de wijk. Dit erfgoedproject maakt hen trots op hun werk en hun wijk.

Benut kwaliteiten in de wijk
De aanpak van Presikhaaf University vergroot het netwerk van jongeren, die trots zijn op zichzelf en hun wijk. Ze benutten de kwaliteiten van jongeren, met collectief eigenaarschap als sleutel tot succes, ondersteund door de drive en betrokkenheid van de initiatiefnemers.

En onderwijs?
Veel studenten werken tijdelijk in wijken voor studiepunten, maar de wijk profiteert hier niet (blijvend) van. Onderwijsinstellingen moeten initiatieven zoals Presikhaaf University ondersteunen door de wijkagenda centraal te stellen, terughoudend te zijn, behoeften te vragen en aan te vullen. Investeer in duurzame relaties met buurtnetwerken en bewonersinitiatieven.

Iedere wijk een dreamschool
Ik denk aan het tv-programma Dreamschool, waar jongeren een (tweede) kans krijgen en begeleid worden door coaches en inspirerende gastdocenten en daardoor ook toegang krijgen tot een nieuw netwerk. Presikhaaf University is een soort permanente Dreamschool in de wijk. Regulier onderwijs zou studenten kunnen inzetten om zulke dreamschools te ondersteunen. Onderwijs zou voor jongeren in de wijk kansen kunnen vergoten door toegang te geven tot hun netwerk, actuele kennis en technologie. Als je als onderwijsinstelling in de maatschappij wilt staan, waarom trekken we ons dan terug op onze campussen? Waarom is er geen Universiteit of hogeschool te vinden in de wijken van Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid?

Het bezoek gaf veel stof tot nadenken.....

Een dreamschool in Breda? Of ben ik aan het dromen?

Dank aan Melvin Kolf(komend schooljaar ook te gast op een Nivoz onderwijsavond!) en Nabil El Malki voor de inspiratie en gastvrijheid!

Deel dit: