Leuk, een slim huis. Maar het baart inwoners ook zorgen
"Het idee van een AI-huis (Artificial Intelligence-huis) spreekt me aan, maar ik heb echt zorgen over mijn privacy. Ik wil controle houden over mijn persoonlijke gegevens en sommige dingen gewoon privé houden." En: "Een automatisch slot klinkt handig, maar ik zou het riskant vinden als het huis te veel controle heeft. Vertrouwen blijft een lastig punt."
Zomaar even twee reacties van bezoekers aan de expo ‘AI in de stad’ bij Nieuwe Veste, waar het Zelfbewuste Huis van het Urban Living Lab Breda was om met inwoners in gesprek te gaan. En hoewel mensen enthousiast zijn over de slimme technologieën in het huis, zijn er ook zorgen over sommige ontwikkelingen. Mensen zijn sceptisch. Want een slim huis dat met je meedenkt bevordert weliswaar onze gezondheid, duurzaamheid en levenskwaliteit. Denk aan schermen en speakers die je herinneren om je medicijnen te nemen en wc’s die je ontlasting analyseren en de resultaten doorsturen naar je arts. Of ramen en gordijnen die sluiten als het buiten heet wordt en weer opengaan als het afkoelt. Maar slimme technologie heeft ook een keerzijde. Het kan goedschiks, maar ook kwaadschiks uitpakken. En dat baart de bezoekers zorgen.
Inwoners vaste plek aan tafel
Het is belangrijk dat we daarover nadenken met elkaar. Nieuwe ontwikkelingen overkomen ons vaak, en dat moet anders, vindt het Urban Living Lab Breda. Het lab dat aan de Brede Welvaart van de stad bouwt, werkt eraan om inwoners een vaste plek aan tafel te geven van alle projecten. Een voorwaarde voor dit Zelfbewuste Huis is dan ook dat de ontwikkeling samen met inwoners gebeurt. Want je kunt wel vanaf de tekentafel bedenken wat mensen met dementie en hun naasten nodig hebben van een slim huis, maar beter is het om dit samen met hen te ontwerpen. Zo is er door studenten CMD (Communicatie Multimedia en Design) een spel ontwikkeld dat mensen bewust maakt van de uiteenlopende slimmigheden en waar onze ethische grenzen liggen; wanneer gaat het te ver? Ook wordt er de komende maanden gebouwd aan een pop-up huis, dat over een tijdje de wijken in kan, want “We willen dichtbij de mensen komen,” zegt Cees Hogendoorn, projectleider.
Ben je benieuwd naar het Zelfbewuste Huis, of wil je actief mee denken en doen? Neem contact op met Cees@urbanlivinglabbreda.nl