Eindelijk! Nieuw jongerencentrum geopend in Hoge Vucht
![Illustration](/engine/download/blob/gebiedsplatform/100343/2024/42/3000x225020241016_160704_1.jpg?app=gebiedsplatform&class=9329&id=91949&field=100343)
Eindelijk. Met het doorknippen van het rode lint door wethouder Arjen van Drunen is het jongerencentrum in de Hoge Vucht dan eindelijk een feit. Na vele onderzoeken en tevergeefse pogingen de afgelopen jaren hebben de jongeren in het leegstaande schoolgebouw aan de Molstraat een plek waar ze kunnen chillen, tafeltennissen, huiswerk maken en een potje fifa kunnen spelen met elkaar. “Nu kunnen we hier zijn in plaats van op straat.”
Het onderwerp speelt al jaren. Jongeren die op straat zijn en nergens naar toe kunnen, terwijl ze voor de buurt tot overlast zijn. Maar ja, de jongeren moesten ook veel inleveren de laatste tien jaar; verschillende buurthuizen in de stad, de bieb in Hoge Vucht om maar eens wat te noemen. Met als gevolg dat ze veel op straat waren, tot ergernis van de buurt.
Urban Living Lab Breda en Verbeter Breda spraken de jongeren regelmatig en hoorden: Wij willen helemaal geen overlast veroorzaken. Maar er zijn onvoldoende plekken waar ze naar toe kunnen. “Een buurthuis in geerenzuid zou perfect zijn voor ons aangezien veel mensen klagen over overlast en als we dan een buurthuis hebben zou niemand meer kunnen klagen,” antwoordde een van de jongeren in een enquête van de jongerenraad twee jaar geleden.
Van onderop brengt successen
Rond die tijd stond een aantal jongeren op, onder wie de nu achttienjarige Rayan Zaid. “We zijn precies gaan vertellen wat we wilden, een plek om onszelf te kunnen zijn.” Ook Albert Bienefeld, teamcoach Hoge Vucht en wijkconsulent Alwel vond dat er genoeg pogingen waren gedaan en richtte samen met drie Jongerenwerkers van Surplus, de wijkbeheerder Hoge Vucht, Urban Living Lab Breda en Verbeter Breda een bouwgroep op. “En de jongeren zelf natuurlijk,” zegt Bienefelt, “die zaten ook in de bouwgroep. Sterker, de jongeren zijn vanaf begin af aan in de lead geweest, het moest hún jongerencentrum worden,” blikt Bienefelt terug.
Precies dat is waar wethouder Van Drunen enthousiast van wordt; het moet van onderop komen wil een initiatief een succes worden. Zo ging dat met de terugkeer van de bieb in Hoge Vucht, met een voetbalveldje en nu ook met het jongerencentrum, ziet hij: “Alleen als de jongeren zelf verantwoordelijkheid voelen en krijgen gaat het werken. Wij als gemeente kunnen helpen, maar het is belangrijk dat je er zelf een succes van maakt.”
Voor alle jongeren uit de stad
Dat lijkt wel goed te zitten. Zaid leidt Van Drunen rond en ontvouwt alle plannen die de jongeren hebben met hun nieuwe plek. Er komt een grote U-bank met een tv en een playstation, een keuken waar kan worden gekookt voor de iftar, een loungehoek met een voetbaltafel en een aparte rustige plek waar jongeren privacy kunnen krijgen voor hun huiswerk of een goed gesprek.
Ook hebben ze al een aantal activiteiten bedacht, voor zowel de meiden als de jongens. De Smaaktafel die een aantal keren is georganiseerd in Hoge Vucht en mensen uit de buurt bij elkaar bracht, is goed bevallen en dat zou vaker georganiseerd kunnen worden, stelt Zaid voor. “Dit jongerencentrum staat in Hoge Vucht, maar is voor iedereen. We zouden het heel leuk vinden als jongeren uit andere wijken ook hiernaar toe komen.”
De komende jaren gaat Urban Living Lab samenwerken met de jongeren om hun stem te laten klinken in de buurt en in de stad en ze betrekken bij onderzoeken en events. Ook zal Urban Living Lab Breda events met en voor de jongeren organiseren, zoals de Jongeren Smaaktafel die op 20 november staat gepland, de internationale dag van de rechten van het kind. Tot slot zal ze vanuit de behoefte en wensen van de jongeren samenwerkingen optuigen met het netwerk van ULLB.