Bericht

ULLB en het Gezondheid Innovatie Atelier intensiveren samenwerking

Geplaatst op 26 november 2024, 13:16 uur
Illustration
profile picture
Stefanie Vermeulen

Urban Living Lab Breda (ULLB) en het Gezondheid Innovatie Atelier hebben hun samenwerking verder geïntensiveerd door de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking versterkt de wederzijdse inzet op innovatie, praktijkgericht onderzoek en het bouwen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, met een nadruk op gezondheid en welzijn binnen een vergrijzende samenleving.

 

Ontwikkelen van nieuwe zorgmodellen

De samenwerking, via Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool, tussen het Gezondheid Innovatie Atelier en het Urban Living Lab Breda biedt nieuwe mogelijkheden om praktijkgericht onderzoek te verrijken. Met het 'Zelfbewuste Huis' als fieldlab biedt Urban Living Lab Breda een innovatieve omgeving waarin digitale transformatie kan bijdragen aan het welzijn van ouderen en hun mantelzorgers in Breda. De intensivering van deze samenwerking stelt het Gezondheid Innovatie Atelier en Urban Living Lab Breda in staat om niet alleen relevante vraagstukken rond ouderenzorg aan te pakken, maar ook om nieuwe zorg- en welzijnsmodellen te ontwikkelen die aansluiten bij de maatschappelijke behoeften.

Toegang tot unieke praktijkomgeving

Voor Avans Hogeschool betekent deze samenwerking een verdere versterking van haar positie als kennisinstelling die nauwe banden onderhoudt met de praktijk. Studenten en onderzoekers krijgen toegang tot unieke praktijkomgevingen zoals het Zelfbewuste Huis, waar zij kunnen experimenteren en leren met echte vraagstukken uit de samenleving. Dit versterkt het praktijkgerichte onderwijs en onderzoek dat bijdraagt aan de kennis en vaardigheden van toekomstige professionals.

Op maatschappelijk niveau draagt de samenwerking bij aan de verbetering van de zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen, met een focus op dementiezorg en de rol van de leefomgeving in gezondheid en welzijn. Het project '(t)huis van de toekomst' – van het Gezondheid Innovatie Atelier - is een concreet voorbeeld waarin onderzoekers samen met mensen met dementie én hun mantelzorgers gaan verkennen hoe interactieve technologieën kunnen worden ontworpen om langer zelfstandig thuis wonen te faciliteren en eigen regie te bevorderen. 

Samen naar oplossingen voor stedelijke en maatschappelijke vraagstukken

Voor Urban Living Lab Breda is de samenwerking van groot belang omdat het de koppeling versterkt tussen onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact. Het lab richt zich op brede welvaart en de ontwikkeling van een duurzame en veerkrachtige stad. Door de intensieve samenwerking met het Gezondheid Innovatie Atelier worden innovatieve projecten gerealiseerd die niet alleen in het onderwijs worden geïntegreerd, maar ook direct bijdragen aan oplossingen voor stedelijke en maatschappelijke vraagstukken, zoals de zorg voor een vergrijzende bevolking.

Katie Verschueren en Maartje Vermeer, (docent)onderzoekers bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en het Gezondheid Innovatie Atelier: “Met ons project '(t)huis van de toekomst' zijn we een samenwerking aangegaan met het Urban Living Lab Breda, zodat we kennis kunnen delen en samen kunnen bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen en het bevorderen van eigen regie voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.”

Met deze overeenkomst zetten het Gezondheid Innovatie Atelier en Urban Living Lab Breda een belangrijke stap richting de ontwikkeling van een gezondere en duurzamere samenleving, met oog voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.