Onderwijscafé Donderdag 24 November 2022

Programma

Locatie: Frankenthalerstraat 15, Breda

15:30-16:00 inloop
16:00-16:15 centrale opening door Marc van Campenhout, Bestuurder Curio en Niels de Beer
16:15-16:25 naar ruimtes
16:25-16:55 pitch ronde 1:

  • Power of the Future (ruimte B009)
  • Farmbot (Kas)
  • Explore the Cultures (ruimte B013)
  • Maatschappelijke Diensttijd, MDT (ruimte B015)
  • Curio Talent (ruimte B016)
  • De Tussenruimte/Avans Incubator (ruimte B017)

16:55-17:10 wisselen
17:10-17:40 pitch ronde 2:

  • Farmbot (Kas)
  • Explore the Cultures (ruimte B013)
  • Peer2Peer (ruimte B015)
  • Curio Talent (ruimte B016)
  • Samenwerkplaats Hoge Vucht (ruimte B017)

17:40-18:15 Netwerken en borrel

Pitches

image

Power of the Future
(Urban Living Lab Junior)

Mee-makers gezocht voor uniek concept!

De eerste activiteit van het Urban Living Lab Junior is het project Power of the Future. Dit innovatieve concept brengt kinderen van verschillende basisscholen in Breda samen in heterogene teams onder begeleiding van mbo en hbo studenten. Op basis van design thinking principes gaan ze één week aan de slag met een maatschappelijke uitdaging. De kinderen kennen elkaar niet en komen uit verschillende wijken van de stad. Elk team wordt gecoacht door een student en/of een vrijwilliger. 

In het najaar willen we een tweede editie organiseren. Interesse in deze unieke activiteit? Of wil je mee doen? Kom dan naar onze pitch!

Deze activiteit is geschikt voor alle lagen van de onderwijsketen.

Deze pitch kan je alleen bijwonen in PITCHRONDE 1 (ruimte: B009)

image

Explore The Cultures
(Urban Living Lab Breda)

Mee-makers gezocht !

Explore The Cultures staat voor het ontdekken van verschillende culturen. De bewoners van Breda worden uitgenodigd om een variatie aan culturen te beleven door middel van zien, voelen, proeven en horen. Door deze zintuigen te prikkelen is er meer invloed op de beleving van de bezoeker.
Bij Explore The Cultures staan we voor inclusiviteit. Samen organiseren we een driedaagse in januari (10 t/m 12 januari) met als doel is om met Bredanaars het gesprek aan te gaan over de inclusieve samenleving in Breda. Het doel van het programma is om je horizon te verbreden, door het zien van een ander perspectief. De organisatie is handen van studenten en medewerkers van Curio, BUas en Avans Hogeschool. 

Interesse in deze activiteit? Of wil je mee doen? Kom dan naar onze pitch!

Deze activiteit is geschikt voor alle lagen van de onderwijsketen.

Deze pitch kan je bijwonen in PITCHRONDE 1 & 2 (Ruimte: B013)

 

image

Farmbot
(Bas Postma, Urban Living Lab Breda, Curio en Avans Hogeschool)

Meer info volgt 

Benieuwd naar ons verhaal? Kom dan naar onze rondleiding!

Deze activiteit is geschikt voor alle lagen van de onderwijsketen.

Deze pitch kan je bijwonen in PITCHRONDE 1 & 2 - (Ruimte: de kas)

image

De Tussenruimte blijft in beweging
(Avans Hogeschool)

Dè ruimte tussen disciplines, tussen sectoren, tussen onderzoek & leren, tussen de oude en de nieuwe economie. 

Avans Hogeschool erkent dat oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken meestal niet vanuit één discipline opgelost kunnen worden. In de Tussenruimte wordt aan studenten gevraagd om zèlf een probleem (challenge) te vinden, een community te organiseren (coalition of the willing) en samen invloed uit te oefenen op de economie van de toekomst (impact). 
 
Studentdeelnemer: 'Het project was heel persoonlijk doordat ik mijn eigen challenge mocht kiezen en uitwerken'.
 
De tussenruimte is een concept van onderwijs en onderzoek waarbij wij ons bewust positioneren op de grenzen van systemen en manieren van denken. Om meer 'well-being' te organiseren moeten we samenwerken en niet onszelf herhalen, maar moeten we iedere keer opnieuw beginnen. 
 
Studentdeelnemer: 'Normaal is er een format of een stappenplan dat je moet volgen op een bepaalde manier. Hier werden we met onzekerheid geconfronteerd en moesten nadenken hoe we naar een oplossing gingen komen, welke stakeholders we gingen betrekken.'

De Tussenruimte ervaren? Kom dan naar onze pitch!

Deze pitch kan je alleen bijwonen in PITCHRONDE 1 (Ruimte: B017)

image

Curio Talent
(Curio)

Binnen Curio vinden we het belangrijk dat we naast de medewerkers vooral ook leerlingen en studenten ruimte geven. Ruimte voor professionele, persoonlijke én talentontwikkeling. In hun opleiding krijgen ze alle ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Wat nog wel eens meer kan is ruimte voor verdieping, verbreding of professionele talentontwikkeling

Deze pitch kan je bijwonen in PITCHRONDE 1 & 2 (Ruimte: B016)

 

image

MDT - Maatschappelijke Diensttijd
(Hanneke Veldhuis, Libreon)

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker.

Deze pitch kan je alleen bijwonen in PITCHRONDE 1 - (Ruimte: B015)

image

Peer2Peer coachen
(Curio)

Sociaal werk (Curio) heeft een eigen leerbedrijf in de koepel in Breda. Het leerbedrijf bestaat uit meer dan 20 stagiaires en 6 professionals van Social work, MBO en HBO. We bieden individuele peer coachinging, klassentrainingen, een Powerday voor grotere groepen en nog meer.
 
Onze missie is de menskracht een centrale plek te geven in de ontwikkeling en het uitdragen van het onderwijs. Ondersteunend aan oa mentorschap, LOB en burgerschap. We versterken de individuele ontwikkeling van een leerling, student en docent. We vertrekken altijd vanuit een vraag vanuit een school, opleiding of individu en stemmen daar ons aanbod op af.
 
We willen je graag kennis laten maken met Lumina Spark, een krachtige tool die de verbinding in een groep praktisch en inzichtelijk maakt. Wie ben ik en wie ben jij? En hoe maken wij verbinding!

Deze pitch kan je alleen bijwonen in PITCHRONDE 2 (Ruimte: B015)

image

Samenwerkplaats Hoge Vucht
(Urban Living Lab Breda)

Van projecten naar gemeenschapsgericht leiderschap

De maatschappelijke uitdaging in bepaalde wijken groeit, zo blijkt ook uit de cijfers van de Rekenkamer Breda. Er dreigt een tweedeling tussen de wijken. Het is niet zo dat er geen aandacht is voor deze wijken. In een wijk als Hoge Vucht is het een institutionele drukte van jewelste. In het licht van het Nationale Programma Leefbaarheid & Veiligheid komt daar via Verbeter Breda een substantiële nieuwe impuls bij. Samenwerkplaats (SWP) Hoge Vucht denkt hier een toegevoegde waarde te hebben. In de pitch zal hier aandacht aan geschonken worden.

Deze pitch kan je alleen bijwonen in PITCHRONDE 2 (Ruimte: B017)

Geinteresseerd in zelf een pitch te geven?
Neem dan contact op met Marcel Kesselring

[team.urbanlivinglabbreda@gmail.com]
[06-30291731]