image

De documentaire 'Ver van Thuis' gaat over persoonlijke verhalen van Svetlana, Maria en Katya, drie Oekraïense vrouwen die naar Nederland zijn gevlucht, huis en haard en familie hebben achtergelaten. Het is het verhaal over geen thuis meer te hebben. Ze vertellen over hoe het thuis was voor de inval van Rusland in Oekraïne, hoe ze zijn gevlucht en hoe ze zijn opgevangen in Nederland en België. Het is ook het verhaal van Nederlanders die spontaan in actie zijn gekomen om vluchtelingen naar Nederland te brengen of in huis te nemen.

De documentaire is dinsdag 10 januari 2023 in première gegaan tijdens de driedaagse Explore The Cultures van het Urban Living Lab Breda.

De documentaire ‘Ver van Thuis’ is gemaakt door de studenten Steven Hendrikse (Breda University of Applied Sciences), Amine Airad (Avans Hogeschool) en Sofie de Beijer (Fontys Hogeschool).

-------------

"We worden meegevoerd in een intens portret van drie Oekraïense vluchtelingen. Hun persoonlijke verhalen over hun leven, vooral sinds de start van de oorlog in Oekraïne, raken het publiek. De openhartige interviews laten zien hoe het voor hen is om hun huis achter te moeten laten en wat ‘thuis’ voor hen betekent. De treffende ondersteunende beelden en muziek, maken deze documentaire krachtig, eerlijk en rauw. Het laat ons zien hoe dichtbij de oorlog is en dat de Oekraïners dezelfde menselijke wensen hebben als wij, een veilig en gelukkig leven leiden met onze naasten."
HB Nieuws

image
image
image

DE MAKERS

Ver van Thuis is deel van mijn afstudeerproject een documentaire over Oekraiense vluchtelingen die zijn landen hebben verlaten en naar Nederland/Belgie zijn komen wonen. In mijn mening, er bestaat geen toekomst voor mensen als wij niet met elkaar samen leren om gaan. Zelfs als we alles zouden hebben, een perfecte wereld, met genoeg voedsel, zonder rampen, gevaren of ziektes, zou een persoon nooit kunnen overleven zonder andere mensen. Daarom vind ik, dat wij, als maatschappij, zouden meer moeten focussen op samenleven en andere helpen waar het nodig is. Ver van Thuis en de verhalen van de vluchteling die geïnterviewd zijn hebben ook een persoonlijk invloed op mij gehad. Ik ook heb ooit mijn eigen land in Zuid Amerika moeten verlaten. Niet ontvlucht van oorlog en geweld, maar door eigen keuzen; wel om een betere toekomst te maken voor mijzelf. Er was een tijd waar ik ook ver van thuis voelde, in een nieuwe land komen wonen, met nieuwe gewoontes, cultuur en taal. Het was een moeilijke periode voor mij waar ik over veel obstakels heen moest en ik had niet kunnen staan waar ik nu sta zonder hulp van andere. Ik kan mij goed voorstellen hoe moeilijk het ook is voor hun en zij ook hebben ons hulp nodig om een betere leven te kunnen bouwen in deze moeilijke periode.  Als wij een betere toekomst willen maken voor ons en voor iedereen, moeten we in de schoenen van andere staan en actie nemen waar het kan en waar het meest nodig is.

For the future of our community, our society, people are the first priority of the human race.

Steven Hendrikse
(student Creative Business Breda Uninversity of Applied Science)

De docu was een lange reis voor me. Het contrast zien van vluchteling en Nederlander is oogopenend. Zelfs toen ze in een kamer zaten duizende kilometers van de oorlog, waren ze nog steeds bang. En dat gevoel probeerde we in de documentaire te stoppen.

Amine Airad
(student Communicatie & Multimede Design Avans Hogeschool)

Tijdens het maken van de documentaire ben ik heel erg geraakt door de verhalen van de Oekraïense vluchtelingen. De oorlog lijkt een ver-van-mijn-bed-show maar door direct in contact te staan met deze mensen, ben ik me bewust van deze verschrikkelijke oorlog en vooral de gevolgen er van voor de onschuldige burgers. En juist díe verhalen moeten meer aandacht krijgen.

Sofie de Beijer
(student journalistiek Fontys Hogeschool)


‘Ver van thuis’ maakte op mij en de rest in de zaal diepe indruk, dat was wel te merken. Ik vind hem in ieder geval ‘NOS-waardig’. Het verbreedt en verdiept ons beeld over vluchtelingen en kweekt begrip. Verplichte kijkkost voor mensen die zeggen; grenzen dicht 😉.” 

Christel Groot-Huiting

image

CONTACT

Geinteresseerd in Ver van Thuis?


Neem dan contact op met Marcel Kesselring

[team.urbanlivinglabbreda@gmail.com]
[06-30291731]