Bericht

Toekomstbestendig Wonen: Ethiek en Slimme Tech in Het Zelfbewuste Huis

Geplaatst op 15 april 2024, 14:14 uur
Illustration
logo
Urban Living Lab Breda

Stel, je vraagt aan zomaar iemand op straat om na te denken over zijn huis van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? Grote kans dat ie dan allerlei technologische dingen opnoemt die niet realistisch zijn, of nuttig.

Tuurlijk, we zullen nog veel meer slimme tech hebben in onze huizen, maar daar gaat het niet om volgens Tim Heine (21) en Tim den Broeder (26). Wat de twee onderzoekers bedoelen, is dat we nauwelijks echt nadenken en praten met elkaar over de toekomst en hoe we dan willen wonen. En dat is jammer. “We hebben nauwelijks grip op onze toekomst, terwijl die wel de hele tijd voor de deur staat,” schetst Den Broeder. 

 

Van denken naar praten

Samen met Heine, derdejaars CMD (Communicatie, Multimedia en Design) doet Den Broeder, ook 3e jaars CMD, daarom onderzoek voor het Zelfbewuste Huis, een van de projecten van het UrbanLivingLab Breda. Ook bouwen ze een simulatie, waarin we straks in een van de kamers het huis van de toekomst kunnen beleven. “Door een kamer uit te beelden met slimme toepassingen beleef je het huis en wordt het een verhaal waar je over gaat nadenken. Dat helpt om het gesprek te beginnen met elkaar: wat willen we straks, en wat niet?” 

Slim poepen

Wil je in de toekomst bijvoorbeeld dat jouw wc je ontlasting onderzoekt en meet om ziektes op tijd op te sporen? En wil je dat de wc van jouw dementerende moeder dat ook doet, die daar zelf niet meer over kan nadenken? En mag die informatie dan gedeeld worden met haar zorgverzekeraar? Wie gaat daar eigenlijk over? Jij? Je moeder? Of de zorgverzekeraar? 

Dit soort ethische vraagstukken, daar zouden we over na moeten denken, vinden de twee. “Mensen weten niet wat het is, een slim huis. Ze denken dat we worden overgenomen door robots. Maar een echt gesprek wordt niet gevoerd,” zegt Heine, “Wij willen de discussie opwekken.”

Stokje doorgeven, aan jou?

De simulatie is juni af en klaar voor gebruik. Heine en Den Broeder willen in ieder geval één kamer bouwen, bijvoorbeeld de keuken of de badkamer. Mogelijk worden het twee of drie kamers. Daarna zullen ze het stokje doorgeven aan de volgende onderzoekers. Studeer je in Breda en heb je interesse om hieraan mee te werken? Stuur een mailtje naar Inge@urbanlivinglabbreda.nl   

 

Opening Zelfbewuste Huis 14 mei

Dinsdag14 mei om 14.30 uur is de opening van het Zelfbewuste Huis. Wil je daar bij zijn? Stuur een mail naar Cees@urbanlivinglabbreda.nl

Wil je op de hoogte blijven van het Zelfbewuste Huis? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en houdt onze nieuwspagina in de gaten. 

 

UrbanLivingLab, voor de Stad van Morgen

UrbanLivingLab Breda werkt aan de Brede Welvaart van de stad. Bij Brede Welvaart wil je dat iedereen zich goed voelt. Het draait dus niet alleen meer om geld. Je kijkt ook naar dingen zoals gezond zijn, naar school gaan en het milieu. En ook hoe fijn je omgeving is, of mensen goed met elkaar kunnen opschieten, dat je jezelf kunt ontwikkelen, en dat je je veilig voelt. Én het gaat niet alleen om het hier en nu. Maar ook hoe onze manier van leven effect heeft op het geluk van mensen ergens anders, en voor mensen die later leven.

Bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vind je er veel publicaties over: https://www.pbl.nl/onderwerpen/brede-welvaart

 

 

 


Illustration
ULLB heeft ook een spel om het gesprek over het huis van de toekomst te bouwen.
Deel dit: