Bericht

Lagere energierekening zonder zelf iets te doen

Geplaatst op 20 juni 2024, 13:48 uur
Illustration
logo
Urban Living Lab Breda

Thuis energie besparen doen we eerst en vooral als dat geld oplevert. En liever willen we er ook geen app voor downloaden. Een huis dat zelf nadenkt en handelt zou uitkomst kunnen bieden.

 Scroll eens door je telefoon. Hoeveel pagina’s aan apps heb jij? Ze lijken nuttig en handig, maar inmiddels komen de slimme apps bij veel mensen de neus uit. Reden voor de Minor Urban Innovation studenten om een slimme energiebesparende tool te ontwikkelen, zonder dat je dus ook maar iets hoeft aan te sturen. En zonder dat je ook maar welke app hoeft te gebruiken of downloaden. De tool zou in je huis gebouwd moeten zijn en zelf moeten nadenken, of berekenen eigenlijk, welke energiebesparende maatregelen het zou moeten nemen. En dat ook gaan doen.

“We weten dat 77 procent van de mensen geen noodzaak zien in slimme apps, en we weten ook dat geld de belangrijkste reden voor mensen om zuinig om te gaan met energie,” zegt de Mexicaanse onderzoeker Tony Arrambide Grimaldo. “Voor ons dus reden om een prototype te bouwen dat precies dat voor ogen heeft: zonder een app geld besparen op je energierekening.”

Met de input van de minor studenten bouwde Rai Wijnen van Station X van Avans een 3D visualisatie van hoe het huis zelfstandig energie zou besparen. In het filmpje zien we hoe het huis de ramen sluit, of juist opent, bij regen en zon, zodat de temperatuur binnen optimaal blijft en de verwarming niet onnodig aan hoeft. Het huis past zich ook aan aan het leven van de bewoners; zo leert het huis wanneer je thuiswerkt, wanneer de kinderen naar school zijn, of wanneer er gedoucht wordt. Het doet zelf de lichten uit of aan, of verwarmt het water van de douche alvast, zodat er minder water wordt gebruikt. “Dat levert alles bij elkaar grote energiebesparingen op, weten we uit Zweeds onderzoek dat tests heeft uitgevoerd met autonome energiebesparende huizen,” zegt Arrambide Grimaldo.

Met het einde van de minor in zicht, geven de studenten het stokje door aan de volgende groep onderzoekers. Die gaan beginnen met het bouwen van de AI-software.  

 

 


Deel dit: