Bericht

De ziel op 't Zoet ligt braak. Perfecte timing voor toffe initiatieven

Geplaatst op 25 juni 2024, 16:04 uur
Illustration
logo
Urban Living Lab Breda

’t Zoet ligt nog hartstikke braak en je zult er de komende jaren nog niet kunnen wonen. Precies het goede moment om te beginnen met er wat leven in te blazen. Met events, activiteiten en toffe initiatieven die vanuit de stad zelf komen. Want alleen samen mét de stad wordt het straks een stadsdeel ván stad. De Urban Placemakers van BUas zoeken uit hoe en helpen een handje.  

 Het is alweer een jaar of drie jaar geleden dat Gemeente Breda het voormalige CSM-terrein kocht. De komende jaren zal dit terrein dat zo groot is als het centrum van Breda bijna een stad op zich worden, met huizen, kantoren, appartementen, parken en vrijetijdsplekken, waar met het verdwijnen van het Havenkwartier opnieuw een Urban Culture kan ontstaan.

Dat kun je van bovenaf en vanaf een tekentafel bedenken en tekenen, maar een nieuw stadsdeel gaat pas leven door de mensen zelf, als zij hem tot leven maken. Daar moet je niet te lang mee wachten. Daar moet je zelfs meteen mee beginnen, nu ‘t Zoet nog een braakliggend terrein is. Studenten van BUas Placemaking helpen een handje. Met de module Pro-module Academic Literacy and Research zetten ze stap 1; het aanleggen van een bieb over het terrein.

 Zes groepen Urban Placemaking studenten van BUas doken de afgelopen maanden in de verschillende verhalen van ’t Zoet, zoals de ecologische, de culturele, de historische en de economische. Ze gingen daarbij steeds op zoek naar de verbinding die ze van daaruit konden maken met de huidige inwoner van Breda. Dan kom je uit op een vraag als deze; Hoe kunnen de inwoners van Breda betrokken worden bij ’t Zoet en daarbij voortbouwen op de geschiedenis?

Een andere interessante vraag die je terugvindt in de eerste OnePagers van deze bieb is hoe er meer events en activiteiten op ’t Zoet kunnen worden georganiseerd met een vaster en duurzamer karakter.

Dan komen mensen niet meer voor één keer naar het terrein, maar komen ze steeds terug. Zo bouwen ze in de loop van de tijd als het ware een band op met het gebied. Wanneer er dan een stadsdeel verrijst, dan is die niet leeg en hol, maar zit er al een ziel in.

Ook daarvoor is het nodig om de inwoner betrokkenheid scherp op het vizier te houden, schrijven ze:

Placemaking-initiatieven betrekken de bewoners door creatieve activiteiten zoals Breda Trees en parkwandelingen. Meer van deze activiteiten zijn nodig, en ze moeten vaker en intenser worden georganiseerd. Dit helpt te voorkomen dat het project verandert in een grootschalig, top-down initiatief. (vrij vertaald door ChatGPT)

De bieb van ‘t Zoet kun je binnenkort online bezoeken

Hieronder vind je vier OnePagers

 

 

 

Deel dit: