Bericht

Behind the scene: The Devil's Avocado

Geplaatst op 3 oktober 2023, 17:00 uur
Illustration

The Devil’s Avocado: In gesprek met bedenker Rijnko van Diepen

Rijnko is docent Commerciële Economie en onderzoeker bij het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool. Daarnaast heeft hij zijn eigen onderneming Next Level up, dit bedrijf wil een nieuwe commerciële mindset binnen organisaties bevorderen. Vandaag hebben we de kans om met hem in gesprek te gaan over de film The Devil’s Avocado en de avond voor ondernemers in het Chassé, op 31 oktober, waar deze film centraal staat.

 

Kun je wat meer vertellen over het idee achter de film?
De film is bedoeld voor studenten en ondernemers. We willen graag het gesprek opstaren over de noodzaak van een duurzame commerciële mindset.
In de film spelen drie generaties die symbool staan voor drie fases in de naoorlogse geschiedenis. In de fase na de tweede wereld oorlog, de wederopbouw, lag de focus op het bevorderen van de algemene welvaart. Hiermee dacht men een nieuwe oorlog te voorkomen. In de fase daarna werd groei heilig verklaard met als doel de welvaart te laten toenemen. De nadruk kwam te liggen op consumptie, met ongelimiteerd gebruik van grondstoffen en verspilling tot gevolg.
De niet volhoudbare situatie die hierdoor ontstond, leidde tot de derde en huidige fase. In deze fase moeten we gaan bouwen aan een economie die wél volhoudbaar is.

Hoe ziet de avond in het Chassétheater er uit?
Ondernemers willen vaak wel op een duurzamere manier gaan ondernemen, maar lopen daarbij tegen dilemma’s aan. We starten de avond met de film The Devil’s Avocado. De film is een tool om onze boodschap te vertellen. Verder hebben wij een aantal ondernemers uitgenodigd die de stap naar een duurzamer bedrijf met succes hebben gemaakt. Zij delen hun ervaringen en gaan hierover in gesprek met de zaal. Verder treden studenten van de Koningstheateracademie op en vat de sciptschrijver van The Devil’s Avocado, Wicher Schuurman, de avond samen op zijn eigen scherpe manier.

Heb je misschien al succesverhalen over het vertonen van de film?
Ja zeker. We zien dat mensen de film met volle aandacht bekijken en dat na een vertoning mooie gesprekken ontstaan. Dat is de grootste winst.
De film wordt op veel scholen en evenementen vertoond voor verschillende doelgroepen. Daarnaast is de film op diverse festivals in binnen- en buitenland te zien geweest en heeft meerdere prijzen gewonnen.
We zijn ook erg trots op alle mensen die hebben meegedaan aan deze film. Ondanks het beperkte budget is het een inspirerende film geworden, met een professionele cast en crew. Oud politicus en schrijver Jan Terlouw, actrice Ilse Warringa (o.a. De Luizenmoeder, The casting Kantine), opkomende ster Joy Verberk (o.a. Flikken Maastricht, Glückauf) en acteur Bert Hana (o.a. Knielen op een bed Violen) spelen mee in de film. Zij dragen de boodschap van de film een warm hart toe. De regie was in handen van Kees-Jan Mulder (PEERfilm)

Kun je wat meer vertellen over de boodschap van de film?
Met de film willen wij mensen laten inzien dat je ook op een andere manier commercieel kunt zijn, zonder misbruik te maken van mensen en zonder de aarde uit te putten.
Wat zijn de obstakels/uitdagingen die jullie tegenkwamen tijdens het maken van de film? We hebben geen grote tegenslagen gehad, maar moesten soms wel flexibel zijn en improviseren. We hadden maar twee draaidagen. Op de eerste draaidag bleek dat er naast de filmlocatie een verbouwing plaatsvond. Het was een behoorlijke uitdaging om alle geplande scènes tussen het lawaai van boorhamers door te kunnen filmen, maar het is gelukt!
Zijn er nog toekomstplannen om de boodschap te verspreiden na deze film en dit evenement? Ja, absoluut! Deze film is een eerste stap om ondernemers te laten nadenken over een duurzamere bedrijfsvoering. Je kunt ook commercieel ondernemen zonder alles kapot te maken. Commerciële ondernemingen kunnen zelfs bijdragen aan een betere wereld. Samen met ondernemers willen wij onderzoeken hoe we dit in de praktijk kunnen realiseren.

The Devil’s Avocado komt 31 oktober naar het Chassé theater in Breda. Ben je geïnteresseerd? Ga dan voor meer informatie en kaartjes naar: https://www.chasse.nl/programma/8390/kees-jan-mulder/the-devil-s-avocado-de-dilemma-s-van-duurzaam-ondernemerschap

 

Deel dit: