Bericht

Een impactmeting, wat is het? Wij delen onze bevindingen en leermomenten

Geplaatst op 8 februari 2024, 10:30 uur
Illustration

Volgens ‘Doe goed met data’ kan een impact meting je inzicht geven in de effecten van jouw onderneming, en helpen antwoord te geven op de vraag: Doe je eigenlijk wel de juiste dingen om jouw beoogde impact te bereiken?

Klinkt interessant toch? Dat dachten wij als Urban Living Lab ook. Als lab zijn we altijd op zoek om onze kennis te vergroten. Toevallig kwam het Explore Festival eraan. Een evenement dat de Bredase bewoner wil stimuleren om elkaar te ontmoeten. Het evenement zou voor impact moeten zorgen bij de bezoeker, namelijk uit je eigen dagelijkse bubbel treden, en daarom de perfecte showcase om onze eerste impactmeting uit te zetten.

Na enige tijd polderen is hier de volgende impactvraag uit gekomen: Daag jij jezelf wel eens uit om heel andere mensen te begrijpen of te leren kennen? Ofwel; Hoe sterk zit jij in je bubbel? Met die vraag hebben we een kwantitatieve en kwalitatieve meting uitgezet. Dit wilden we op een laagdrempelige manier doen. Dat betekende voor de kwantitatieve meting een scheurtje voor de belevenis en na de belevenis. Voor de kwalitatieve betekende dit een enquête van drie vragen tijdens de belevenis.

Nu alle uitslagen geanalyseerd zijn kunnen we concluderen dat het gelukt is! We hebben de bezoekers tijdens het evenement meer uit hun bubbel getrokken dan toen ze binnen kwamen. Met 51% die positief uit hun bubbel zijn gekomen, kunnen we toch zeggen dat we bij meer dan de helft van de personen impact hebben gemaakt. Toch kijken we ook met gemende gevoelens terug op de uitslag. De uitslag had namelijk anders moeten zijn. En dat brengt ons gelijk bij de leermomenten.

Gebruiken we cijfers of smileys?
We hebben heel lang zitten twijfelen wat de makkelijkste manier is voor de bezoekers om aan te geven hoe je uit je bubbel komt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor cijfers (zie foto onderin). Dit bleek achteraf ingewikkeld voor de bezoekers. Als je uit je bubbel komt, is je cijfer dan hoger of lager? Wij dachten lager, veel bezoekers dachten hoger. We hoorden achteraf van de veel bezoekers dat ze vooraf een 3 hadden neergezet en achteraf een 4, want ze waren tevreden en uit hun bubbel gekomen. In onze impactmeting was dit echter negatief. Het is daarom onbekend of het huidige resultaat helemaal accuraat is.

Terugkrijgen van de impactmeting
Het was moeilijker dan gedacht om alle impactmeting papiertjes terug te krijgen bij te uitgang, ook al stonden er constant mensen bij de uitgang. We hebben ongeveer 400 metingen uitgedeeld bij de ingang, maar hebben er maar 200 terugontvangen. Misschien toch een duidelijkere briefing? Of een grote bak bij de uitgang?

Impactmeting door intern personeel uit laten voeren
Een groep studenten kon ons bijstaan bij de impactmeting. Ze deelden de metingen uit, gaven hier uitleg bij en deden de kwalitatieve meting. Achteraf hadden we de impactmeting beter door intern personeel uit kunnen laten voeren. We hechten erg veel waarde aan de impactmeting en door de studenten bleek het commitment op een goede uitslag een stuk lager te liggen dan intern personeel.

Al met al hebben we genoeg geleerd en zijn we erg blij dat we de impactmeting gebruikt hebben. Nu weten we hoe het de volgende keer nog beter kan. Mochten jullie graag een impactmeting uitvoeren, gebruik vooral de leermomenten die we hebben ervaren! Laten jullie dan ook de uitslag en leermomenten aan ons weten 😉. Dan kunnen we er samen voor zorgen de impact in de stad te vergroten.

Deel dit: