Bericht

Wist je dat...

Geplaatst op 28 februari 2024, 13:30 uur
Illustration

Hoe ga jij om met kapotte apparaten in huis? Heb je twee linkerhanden? Maak je ze altijd? Breng je ze naar een repair café? Of gooi jij ze net als veel andere Nederlanders weg?

Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 131 apparaten in huis. Hiervan gooien we ruim 21kg aan apparaten weg. Per jaar! Dat is ontzettend veel. Dat vond Joep van Deudekom ook. Voor het programma Factcheckers op de NPO ging hij op onderzoek hoeveel apparaten nog gemaakt konden worden. Wat bleek? 63% van deze apparaten konden nog gemaakt worden.

Ontzettend zonde. Niet alleen voor de portemonnee. Vooral het feit dat we met z’n allen duurzamer proberen te leven en het weggooien van apparaten hier niet aan bijdragen. Wat kunnen we daaraan doen? En wat wordt er al aan gedaan? Wij zoomen van mondiaal naar lokaal voor je in.

Right To Repair
De Europese Unie heeft eind 2023 een wetsvoorstel geaccepteerd genaamd Right to Repair. Met deze wet moeten apparaten makkelijker te repareren zijn. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven er alles aan doen om zoveel mogelijk apparaten te verkopen die minder lang meegaan en daarom sneller vervangen moeten worden. Allemaal sluwe trucjes die door de wet right to repair vanaf volgend jaar niet meer mogen.

Afschaffen btw op reparaties
Techniek Nederland pleit ervoor om de btw op reparaties van elektrische apparaten af te schaffen. Nu geldt er nog 21% btw op reparaties. Door de btw af te schaffen moet het aantrekkelijker worden om een elektrisch apparaat dat niet meer werkt te repareren.

Repair Cafés
Over heel Nederland zijn er repair cafés, zo ook in Breda. Een repair café bestaat uit vrijwillige activiteiten door mensen die hun tijd aanbieden om anderen te helpen met het repareren van apparaten.  Het repair café draait geheel op vrijwilligers en donaties. Ben jij handig en draag je graag je steentje bij aan een circulaire economie, meldt je dan aan bij een van de lokale repair cafés.

Repairweek Breda
Ook wij, Urban Living Lab Breda, zijn aan het kijken hoe we bij kunnen dragen aan een circulaire economie. Zo is Nick den Bol bezig om te kijken hoe een circulaire werkplaats opgezet kan worden, dat zich richt op meerdere R’en. Alle R’en kan je vinden in de R-ladder (Strategieën van circulariteit). Een onderdeel dat hieraan bijdraagt is de repairweek die met Curio is opgestart.

Zo zijn er nog tal van lokale organisaties die zich inzetten voor een circulaire economie. Nu is de vraag, ga jij hieraan meedoen? 

Deel dit: