Urban Living Lab Samenwerkplaatsen

image

In de Samenwerkplaats van ULLB worden bewonersinitiatieven (leefwereld) zichtbaar gemaakt en met elkaar en met verwante initiatieven verbonden. De Samenwerkplaats werkt vanuit de kracht van de bewoners. Bewoners en -initiatieven gaan in dialoog met en aan de slag met de gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties (systeemwereld).

image

Samenwerkplaats Hoge Vucht is Urban Living Lab Breda’s bijdrage om samen te leren hoe samen te werken op het maatschappelijke speelveld. Hiertoe laten we ons inspireren door: 

  • Asset Based Community Development (ABCD), waarbij gemeenschapsontwikkeling start vanuit de kracht van de bewoners en de gemeenschap
  • De ontwikkeling van gemeenschapsgericht leiderschap, waarbij de betrokken overheid, maatschappelijke organisaties als de woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, gezondheidsinstellingen, onderwijs en marktpartijen samen het leiderschap van hun organisaties zo richten dat ze het versterken van de gemeenschap tot uitgangspunt nemen. 

Studenten kunnen vanuit vele disciplines en achtergronden individueel en in groepen bijdragen. We werken transdisciplinair, dat wil zeggen: betrokkenen met uiteenlopende disciplinaire achtergronden werken samen in participatief actie onderzoek met bewoners. De real-life situatie vormt het uitgangspunt. 

De vraagstukken zelf ontwikkelen zich voortdurend. Voor het voorjaar 2023 kun je onder andere instappen op: 

  • Vraaganalyse voor het community center/nieuwe bibliotheek
  • Online/offline communicatie van de Samenwerkplaats
  • Voorjaars event (mei/juni) organiseren in de wijk
  • Creatieve mapping van de ‘assets’/kracht van de wijk, ondersteuning storytelling
  • Met bewoners co-creëren en versterken van bestaande en nieuwe initiatieven
  • Analyse van het aanbod van diensten in maatschappelijk vastgoed in de wijk

In de Samenwerkplaats richten we ons op: 

1. de dialoog tussen de bewoners zelf, gericht op de ontwikkeling van een ‘wijkagenda’ die door de bewoner gedragen en vanuit  hun kracht gerealiseerd wordt (in leefwereld bewoners). Dat zien we als voorwaarde voor een gelijkwaardige dialoog op het maatschappelijke speelveld. Het wijkgericht werken raakt fundamentele vragen aan de zijde van alle betrokkenen, ook aan de kant van de bewoners. Dit proces van ‘re-subjectivation’ gaat veel tijd vragen en zal vanuit concrete praktijken ontwikkeld moeten worden.

2. Het organiseren van de dialoog tussen de bewoners en de institutionele partijen en hun initiatieven (zowel de reguliere opdracht als in nieuwe programma’s als Verbeter Breda), waarbij we ons vooral richten op de versterking van de stem van de direct betrokken bewoners, op de bijdrage vanuit de leefwereld op het maatschappelijke speelveld. 

3. Waar mogelijk ondersteunen we bewoners bij het ontwikkelen van hun projecten (zoals het community center/bibliotheek)

Geinteresseerd in de Samenwerkplaatsen? 
Neem dan contact op met Ger Pepels

[Pepels.G@buas.nl]